Hägglund: Välfärd är bara ett medel

Uppdaterad
Publicerad

Inför den avslutande dagen av Almedalsveckan så kommer KD-ledaren med ett starkt ideologsikt färgat debattinlägg där han slår fast att samhörighet står i centrum.

”Vi behöver en politik som bygger på insikten att varken mer prylar eller ens en kraftigt uppbyggd offentlig välfärd skapar mening eller mål i livet”, skriver KD-ledaren Göran Hägglund i ett starkt ideologiskt färgat debattinlägg inför sitt tal i Almedalen i dag.

”Upphöjer vi individuellt oberoende som det mest önskvärda raserar vi grunden för de gemenskaper där tilliten och medmänskligheten frodas”, varnar Hägglund i Svenska Dagbladet.

Prylar och välfärd är bara medel för att uppnå mening, värde och samhörighet, enligt Hägglund, som poängterar att samhället inte är detsamma som det offentliga och att staten inte har allt vi behöver.

Familjepolitisk markering

KD vill profilera sig, även inom alliansen, som det parti som ger föräldrarna, familjerna och individerna mest frihet från inblandning av politiken och myndigheterna. Inte minst driver KD detta inom familjepolitikens område.

I sin artikel skriver Hägglund:

”I diskussionen om välfärdens mål och mening öppnar sig i själva verket en betydande skiljelinje i svensk politik som handlar om synen på staten, på medborgarna och på deras civila liv. På familjepolitikens område ställs det på sin spets. Vi vill freda familjerna från politiskt pekpinneri och stödja de som kämpar med sin relation. Varför? För att familjen är viktig och svarar mot behov som varken det offentliga eller marknaden kan fylla.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2012

Mer i ämnet