Häktningen av Posener är hävd

Uppdaterad
Publicerad

Joachim Posener, som blev omtalad i den uppmärksammade Trustorhärvan 1997, är inte efterlyst längre. Brotten han är misstänkt för, grov förskingring och grov trolöshet mot huvudman, är preskriberade.

Posener, som hållit sig undan i tio år, tros ha fått med sig 46 miljoner kronor.

Däremot är han fortfarande misstänkt för att ha fört över 20 miljoner kronor till en bank i Schweiz som- maren och hösten 1997. Kriminal- inspektör Jan Hultin säger till SVT att de brotten preskriberas i höst.

Kan återvända

Leif Gustafsson, Poseners advokat, har hela tiden haft kontakt med sin klient.

-Att brotten preskriberats innebär att han inte kan lagföras för dem, så han kan i den aspekten återvända till Sverige, säger Gustafsson till tidningen.

Tiden kan förlängas

För närvarande ska Posener ha en skuld hos Kronofogden på nära 21 miljoner kronor i uteblivna skatter, underhållsstöd och sudiemedelsavgifter. Preskriptionstiden för skatteskulder ligger på fem år, men kan förlängas maximalt i två omgångar.

-Det kan bli 15 år om man till exempel håller sig undan, säger Karin Weins vid Kronofogdemyndigheten.

Obetalda underhållsbidrag rivs efter fem år och civilrättsliga fodringar kan hänga med i princip hur länge som helst.

”Det är beklagligt”

Journalisten Gunnar Lindstedt, som avslöjade Trustorhärvan för tio år sedan, är förvånad över att Joachim Posener fortfarande är på fri fot.

-Det är lite förvånande för polisen var dem hack i häl när det avslöjades. Att man då inte lyckades utreda det här ordentligt och få fast honom är beklagligt, säger han till TT.

Enligt Lindstedt är samarbetet över gränserna inte det bästa när det gäller att bekämpa ekonomisk brottslighet. Om det svenska rättsväsendet kunde ha agerat annorlunda är osagt.

Historien upprepar sig

Det har förekommit uppgifter om att Posener siktats i Spanien och i Israel. Var han är i dag vet inte Lindstedt. Att en ny Trustorhärva kan ske i framtiden håller Gunnar Lindstedt dock inte för osannolikt.

-Klimatet har blivit mer och mer att man ska roffa åt sig så mycket man kan. Det finns nog en hel del som pågår som inte har kommit fram än.

Ett tiotal svenska medborgare är för närvarande efterlysta internationellt av Ekobrottsmyndigheten. Att Posener lyckats gäcka rättvisan i tio år beskrivs som ”exceptionellt”.

-De flesta som håller sig undan får vi faktiskt tag i. Det kostar väldigt mycket pengar att hålla sig gömd, säger Yngve Rydberg, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

Kronofogden väntar på Posener

Om Posener någon dag vänder hemåt väntar en skuld hos Kronofogdemyndigheten på nära 21 miljoner kronor. Preskriptionstiden för skatteskulder ligger på fem år, men kan förlängas maximalt i två omgångar.

-Det kan bli 15 år om man till exempel håller sig undan, säger Karin Weins vid Kronofogdemyndigheten.

Joachim Posener har dessutom underhållsskulder samt obetalda studeimedelsskulder.

SVT:s aktuellt kontaktade justitiedepartementet, där de sa att Justitieminister Beatrice Ask (m) inte har några kommentarer i det här enskilda fallet.

Trustor-härvan

I maj 1997 köpte den i Sverige okände britten Jonathan Guinness, lord Moyne, röstmajoriteten i investmentbolaget Trustor. Den misstänkte huvudmannen, Joachim Posener, höll sig helt i bakgrunden.

Senare under hösten avslöjades att Trustor varit utsatt för ett bedrägeriförsök i stor skala. 620 miljoner kronor ur företagets kassa hade förts över till ett konto i London.

I juni 2001 dömdes Thomas Jisander av Stockholms tingsrätt till fem års fängelse och näringsförbud i åtta år. En annan av de inblandade, Peter Mattsson, dömdes till tre års fängelse. Efter knappt ett år friades de båda av en oenig Svea hovrätt.

I november 1997 kom 135 miljoner kronor av Trustors pengar tillbaka. Därefter har 407 miljoner kommit tillbaka genom förlikningar och andra uppgörelser med de inblandade och banker i England och Luxemburg.

Sedan Trustorhärvan avslöjades har Joachim Posener jagats av internationell polis, Trustorägare och skattemyndigheter, men han har hela tiden lyckats hålla sig undan.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.