Hallengren om kritiken: ”Har kommit långt med frivillighet”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges vaccinationsarbete ska byta riktning, meddelade socialminister Lena Hallengren (S) idag. Regeringen satsar på riktade insatser mot grupper med låg vaccinationsgrad, men kritiker ställer sig frågande till om Sveriges linje – med frivillighet som ledord – kommer räcka till.

Sverige halkar efter i vaccineringen mot covid-19, visar siffror från Our world in data. När socialminister Lena Hallengren (S) tillfrågades om siffrorna i Aktuellt tog hon bland annat upp det faktum att Sverige ännu inte vaccinerar yngre som en del av förklaringen.

– Det finns länder som börjat vaccinera 12- till 15-åringar, vilket förstås ökar på deras andel. Jag tycker att det är viktigt att säga dels att många har vaccinerat sig, men också att vi inte är nöjda. Vi har ett arbete som måste fortgå, säger hon.

Coronapandemin

Hallengren delar inte kritikernas åsikt

Folkhälsomyndigheten (FHM) har upprepade gånger talat om vikten att fokusera vaccinationsinsatser mot de grupper med lägst vaccinationstäckning. Idag presenterade regeringen sådana satsningar om 40 miljoner kronor, men kritiker anser att initiativet kommer för sent. Den bilden delar inte Hallengren.

– Redan när vi påbörjade vaccinationen var vi väl medvetna om detta. Det har varit en del i den överenskommelse som regeringen tecknat med SKR. Men det är klart ett väldigt stort beting från början att både vaccinera de äldsta i fallande ordning och samtidigt arbeta med att nå de som har en låg vaccinationsgrad.

”Känns sent påkommet”

En av kritikerna är Magnus Snäckestrand, överläkare inom intensivvården vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Han tycker att insatserna ”känns sent påkomna”, samtidigt som han ifrågasätter om frivillighet verkligen är rätt väg att gå för att uppnå resultat.

Av etiska och historiska skäl kan han som läkare inte förespråka vaccintvång, säger han, men samtidigt ser han att vaccinpass skulle kunna vara ett användbart verktyg.

– Om man nu vill utnyttja sin frihet till att avstå ett mycket säkert vaccin så måste man också ta ansvar på andra sätt för att inte smitta sina medmänniskor. Då menar jag att vaccinpass hade kunnat vara ett gott stöd för att påminna om det ansvaret.

Kommer frivilliga råd räcka?

FHM har tidigare aviserat att de inom kort kommer presentera särskilda råd till människor som inte vaccinerat sig. Även där frågar sig Snäckestrand om frivilliga råd räcker.

– Det är väl bra om man kan nå hela vägen fram med frivillighet, men den frivilliga linjen i Sverige har ju lett till att fler människor blivit smittade och avlidit jämfört med våra grannländer.

Lena Hallengren försvarar dock regeringens hållning.

– Vi har kommit långt med frivillighet både nu och i tidigare sammanhang när vi talar om vaccinationer. Vi har ju en erfarenhet av barnvaccinationer där vi ligger på över 98 procent, och det frivilligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet