• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Hallengren: ”Decennier av nedprioriterad äldrevård”

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals inom äldrevården har avlidit till följd av covid-19. I söndagens Agenda säger socialminister Lena Hallengren(S) att det är många som tillsammans bär ansvaret för de äldres död.

Enligt Socialstyrelsens statistik bodde drygt 47 procent av alla som avlidit i covid-19 på äldreboenden. Under söndagens coronautfrågning i Agenda fick de ansvariga svara på kritiken som bland annat Institutionen för vård och omsorg (IVO) och Coronakommissionen riktat mot äldrevården.

Ett misslyckande

Enligt Coronakommissionen blottade pandemin brister inom äldrevården som sedan länge borde åtgärdats. Vidare slog kommissionen fast att den allmänna smittspridningen var den mest avgörande faktorn till varför så många dött inom äldrevården.

Coronapandemin

– Att så många dött går inte att bedöma på ett annat sätt än som ett misslyckande, säger Mats Melin, ordförande i Coronakommissionen, i ett inslag i Agenda.

”Kommunerna har huvudansvaret”

– Det här är ju en verksamhet som kommunen har ett huvudansvar för men regionerna är helt avgörande med sin vårdkunskap. På nationell nivå måste man skapa likvärdighet och bra förutsättningar. Och vi har mycket att göra på alla de tre nivåerna, svarar socialminister Lena Hallengren (S).

Hallengren tycker att det är en diskussionfråga om det är regeringen och tidigare regeringar som bär huvudansvaret för bristerna inom äldrevården – Coronakommissionen har i sin rapport slagit fast att det är regeringen som bär det yttersta ansvaret.

– Man kan diskutera ifall det är tydligt att det är nuvarande och tidigare regeringar som bär ansvaret. Det är ju decennier av att inte prioritera äldrevården tillräckligt mycket, säger Hallengren.

Vidare försvarar sig socialministern med att hennes regering satsat resurser på äldrevården genom att bland annat prioritera de medicinska kunskaperna på äldreboenden och öka kompetensutvecklingen hos kommunens personal.

Nådde inte ut till äldreboendena

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att Folkhälsomyndigheten saknade kanaler till vårdgivarna för de äldre och kunde inte nå ut till dem.

– Vi har inte kanalerna till dem som bedriver de här verksamheterna ute i kommunerna. Det här var ju en av delarna av samhället som inte levde upp till stresstestet, konstaterar statsepidemiolog Anders Tegnell.

Trots att Tegnell instämmer i IVO:s bedömning att man misslyckats med att skydda de äldre på särskilda boenden står statsepidemiologen fast vid att coronastrategin inte var ett misslyckande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet