Statsminister frågades ut om om regerings hantering av coronapandemin i SVT:s Agenda. Foto: SVT

Löfven: Är man statsminister har man det yttersta ansvaret

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) säger i kvällens Agenda att regeringen tar fullt ansvar för Sveriges coronastrategi. Samtidigt menar statsministern att man vidtagit hårda åtgärder för att begränsa smittspridningen i våras. 

Hurvida regeringen har tagit sitt ansvar eller inte under coronapandemin har varit diskuterat och kritiserat i frågan om den svenska coronastrategin. I Agendas coronautfrågning bemötte statsminister Stefan Löfven kritiken. 

– Är man statsminister har man förstås det yttersta ansvaret för regeringens agerande. Jag kan lova att det är ett ansvar som känns varje dag och speciellt mycket under en sådan här kris. Jag tror vi har fattat beslut om 130 förordningar, 160 regleringsbrev som vi skrivit om för att hantera situationen, säger Stefan Löfven.

Så du tar det fulla ansvaret för den strategi som Sverige har valt?

– Ja självklart, jag är statsminister, svarar Löfven.

Lyckades delvis

På frågan om Sverige borde ha agerat annorlunda för att minska antalet smittade och döda i och med att vaccinet kom så snabbt svarar statsministern att man ändå till viss del lyckades att bromsa smittspridningen.

– Jag vill påstå att vi hade hårda restriktioner i våras och det gav resultat. Vi kunde se hur smittspridningen bromsades upp rejält under våren, de återgärder som vidtogs var inga ordinära åtgärder. De var hårda och begränsade människors rörlighet och samhällets aktivitet, svarar Stefan Löfven.

Flockimmunitet ingen strategi

Folkhälsomyndigheten och regeringen har tidigare bemött anklagelser om att man eftersträvat en flockimmunitet mot coronaviruset. Påståendena var något som statsminister på eget initiativ bemötte under utfrågningen.

– Vi var aldrig, aldrig, inne på någon strategi där vi skulle uppnå flockimmunitet, utan vi skulle begränsa smittspridningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.