Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

3,3 miljoner färre Astra Zeneca-doser till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Sverige får nästan 3,3 miljoner färre vaccindoser av Astra Zeneca under det första halvåret 2021 jämfört med de allra första prognoserna. Nu tvekar både socialminister Lena Hallengren och statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten om tidsplanen för svenskarnas vaccinationer.

– Det är beklagligt att vi får färre vaccindoser än vi hade räknat med.

Det blir bara 739 000 doser i stället för 1,1 miljoner det första kvartalet. Det meddelar Folkhälsomyndigheten via sin hemsida på fredagskvällen.

Från början skulle Astra Zeneca leverera 5,6 miljoner doser till Sverige under det första halvåret. På torsdagen meddelade Astra Zeneca att bolaget halverar sina vaccinleveranser till EU under det andra kvartalet. Orsaken är att de planerade leveranserna av vaccin från USA, Storbritannien och Indien stoppas av exportförbud.  

För Sveriges del innebär det att i stället för omkring 1,1 miljoner doser det första kvartalet i år, får Sverige 739 000 doser. För det andra kvartalet är det 1,6 miljoner doser som gäller. Detta enligt Folkhälsomyndigheten som uppdaterade informationen på fredagskvällen.

– Det fördröjer naturligtvis arbetet med att erbjuda alla vuxna i Sverige skydd mot covid-19 även om det är för tidigt att säga om och hur tidsplanen påverkas, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Myndigheten påminner dock om att om att vaccinuppgifterna kan komma att ändras åt endera håll.

Socialministern: ”Ser över situationen”

I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter skriver socialminister Lena Hallengren (S) att regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, från början har varit tydliga med att det gemensamma vaccinmålet till halvårsskiftet gäller under förutsättning att vaccinleveranserna kommer enligt avtal.  

– Nu framkommer uppgifter om att exportförbud från Indien och USA innebär att leveranserna från Astra Zeneca minskas avsevärt under våren. Exakt vilken betydelse det får för vaccinationstakten och vaccinmålet går just nu inte att säga, men målbilden kan behöva ses över, säger Hallengren. 

Regeringen och SKR för just nu en dialog om detta, enligt ministern.  

– Regeringen ser mycket allvarligt på uppgifterna om exportrestriktioner. Tillsammans med andra EU-länder ser vi över situationen och möjliga åtgärder. Bland annat har EU-kommissionen och vaccinsamordnaren dialog med tillverkarna.

Vaccinsamordnaren: Övergå till en dos

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström tycker att det är för tidigt att överge Sveriges vaccinmål. Att övergå till att bara ge en dos vaccin till de som nyligen har haft covid-19 skulle kunna förändra situationen i Sverige, sade han i SVT:s Morgonstudion under fredagen. 

Folkhälsomyndigheten ar avböjt att kommentera de försenade leveranserna och hänvisar till regeringen och SKR. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet