Emma Spak, SKR, och Lena Hallengren, socialminister. Foto: TT

Lena Hallengren (S) om testningsbråket: ”Missförstånd”

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) är frustrerad över att inte fler svenskar testas för covid-19. Enligt honom ska regionerna nu testa alla fyra priogrupper – men SKR hävdar att man bara har ansvar för de tre första.
Nu svarar socialminister Lena Hallengren (S) att det hela är ett missförstånd och ”ett sätt att spela bort korten”.

Statsministern anser att fler borde testas för covid-19.

– Där känner jag en frustration. Det borde varit fler som testats vid det här laget, säger han i en intervju i SR Studio Ett.

Trots att Sverige har kapacitet att testa 100 000 personer i veckan testades förra veckan bara knappt 29 000 personer.

En anledning till att inte fler testas kan vara otydlighet mellan staten och regionerna, enligt Löfven.

– Vi gick in tidigt med en testmiljard, vi har sagt till regionerna och kommunerna att det får aldrig fallera på pengarna. Vi tar de extra kostnaderna.

Fyra priogrupper

Statsministern säger även att regionerna ska ta ansvar för att testa samtliga fyra prioritetsgrupper som Folkhälsomyndigheten pekat på i sin strategi för testning av covid-19.

– Vi har precis gjort upp med regionerna. Regionerna säger nu att de tänker testa alla de fyra kategorier som Folkhälsomyndigheten tagit upp, säger han.

Men det stämmer inte, enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

”Regionerna har tydliggjort att man nu tar ansvar för testning av priogrupperna 1–3. När det gäller grupp 4 har SKR och regionerna inte fått frågan. Om den skulle ställas, är det förstås något som får diskuteras och då skulle syfte och ekonomiska förutsättningar behöva klarläggas”, säger Emma Spak, sektionschef hälso- och sjukvård på SKR, i ett pressmeddelande.

Enligt SKR bygger regionerna nu upp kapacitet för att provta priogrupperna 1–3, det vill säga patienter, vård- och omsorgspersonal samt personer i andra samhällsviktiga yrken. I grupp 4 ingår ”övriga relevanta delar av samhället”.

”Sätt att spela bort korten”

Socialminister Lena Hallengren (S) menar å sin sida att regionerna även ska ta ansvar för grupp 4 i takt med att testningskapaciteten byggs upp.

– Då utgår jag från att grupp 4 kommer att testas i samma struktur som de andra grupperna. Då är det självklart att regionerna då också ansvarar för grupp 4.

TT: SKR hävdar att de inte har fått frågan om att testa grupp 4. Stämmer det?

– Regeringen ställer inga frågor till regioner. Det är ett missförstånd och det är ett sätt att spela bort korten tycker jag, säger Lena Hallengren.

Grupp 1
Patienter i behov av inneliggande vård, inneliggande patienter vid sjukhus, individer som tillhör någon riskgrupp, samt boende inom omsorg och på institutioner. 19 maj utvidgades gruppen även till patienter som söker på en vårdcentral eller annan öppen mottagning.

Grupp 2
Personal inom sjukvård och omsorg.

Grupp 3
Personal inom övrig samhällsviktig verksamhet, enligt definition från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Grupp 4
Övriga relevanta delar av samhället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet