Foto: Scanpix/SVT

”Han delar in samhället i vi och dom”

Uppdaterad
Publicerad

– Kanske kan dagens fadäs från Tobias Billström gynna Miljöpartiets förhandlingsposition, skriver SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein.

Samarbetet mellan Miljöpartiet och regeringen syftade till att hålla Sverigedemokraterna utanför asylpolitiken. Men inom loppet av sex veckor har migrationsminister Tobias Billström gjort flera uttalanden som hyllats av Sverigedemokraterna.

Orden är politikens viktigaste vapen

Så sent som i helgen när Moderaterna hade sitt Sverigemöte i Karlstad talade statsminister Fredrik Reinfeldt om att Sverige ska vara ett inkluderande land. Men när Tobias Billström uttalar sig om blonda och blåögda, som vill känna sig goda i kontrast till de asylsökandes landsmän som underförstått är mer svartmuskiga, delar han in samhället i ett vi och dom. Han säger att graden av blondhet och blåögdhet har ett samband med beteende. I efterhand ångrar sig Billström och ber om förlåtelse för vad han sa. 

Men orden är politikens viktigaste vapen – med språket kan politikens budbärare förföra eller avskräcka. Och när det gäller den känsliga flyktingpolitiken vill politikerna med sina formuleringar skicka ut signaler till väljare, kommunpolitiker och presumtiva asylsökande.

Den här gången lystrade Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson till Billströms signaler. I ett pressmeddelande skriver SD att man inte tror att Billström ”menade något illa”. Enligt Åkesson ville Billström bara förklara att de som gömmer människor utan uppehållstillstånd sällan drivs av välvilja.

Judaskyss från Sverigedemokraterna

I början av februari gjorde Tobias Billström ett annat utspel som fick Sverigedemokraterna att ta tillfället i akt och ge Billström en judaskyss. Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder välkomnade Billström till partiet efter att Billström aviserat att han ville minska invandringen till Sverige, eller volymerna, som han formulerade sig.

Billströms agerande förbättrar inte de redan svala relationerna med Miljöpartiet, vars riksdagsgrupp redan från början vred sig i plågor inför tanken att samarbeta om flyktingpolitiken med Moderaterna, som ansågs stå för betong och en restriktiv politik. Men kanske kan dagens fadäs från Tobias Billström gynna Miljöpartiets förhandlingsposition. Miljöpartiet vill ha förhandlingar med regeringen om en generösare tolkning i asyllagstiftningen av det som kallas ”synnerligen ömmande omständigheter”. Något som Tobias Billström tidigare har ställt sig avvisande till.

Möjligen finns nu ett behov hos regeringen och Moderaterna att mjuka upp den bild som avtecknat sig där Moderaterna framstår som regeringens mest kallhamrade parti när det gäller flyktingpolitiken.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot Billström

Mer i ämnet