Magnus Abrahamsson driver tillsammans med flickvännen Marit Danielsson Skilsmässopodden Foto: Privat

De driver skilsmässopodd: Vi måste prata mer om det

Uppdaterad
Publicerad

Magnus Abrahamsson driver tillsammans med flickvännen Marit Danielsson Skilsmässopodden. Han har varit gift tidigare och han tycker att vi pratar vi lite om skilsmässor och hur man klara av dem på bästa sätt.- Vi märker ett stort behov av att folk vill prata om sin skilsmässa, säger han.

Magnus Abrahamsson tror att väldigt många tvivlar på om de ska skilja sig eller inte. Även han själv har stått inför det beslutet och berättar att han såg sin skilsmässa som ett stort misslyckande.

– Sedan jag var barn så hade man det i sig att man såg fram emot att gifta sig och leva i ett lycklig förhållande. Jag hade från början tänkt att jag aldrig skulle skilja mig, säger han.

Vill få bort skamkänslan

För 2,5 år sedan föddes idéen om att starta en podd om skilsmässa bland annat för att få bort just skamkänslan som så lätt uppstår.

– Vi har fått många mejl från personer som tvivlar på om de ska skilja sig eller inte. Vi märker att folk verkligen har ett behov av att prata om sin skilsmässa.

Magnus Abrahamsson delar bilden som visas i statistiken att fler väljer att skilja sig efter sommaren.

- Jag tror det beror på att man plötsligt får tid tillsammans och alla konflikter som man annars kan dölja genom att sticka till jobbet kommer upp till ytan.

Han tror också att sommarledigheten ger en tid att få tänka och prata ut med varandra.

– Jag tror också det finns en känslomässig del, att man börjar om på nytt, en ny säsong – som när man gick i skolan.

Ett tips: Prata med andra

Så står du inför en skilsmässa i höst så tycker Magnus Abrahamsson inte att du ska se det som ett misslyckande – som han gjorde där och då.

– Men försök att sansa dig lite och red ut alla funderingar du har en i taget. Ett tips är att spalta upp alla saker så att det inte blir en röra av känslor. Hur kan du, om ni väljer att gå skilda vägar, lösa de problem som rör ekonomi, bostad och framför allt gemensamma barn. I bästa fall kan du till och med börja se fördelarna med en separation.

Ett annat tips är att prata med andra människor om att du börjat tvivla på ditt äktenskap.

– Det är viktigt att öppna upp sig och prata om det med andra. Höra sig själv säga dessa saker. Vi skäms över det allt för ofta och det måste förändras, säger Magnus Abrahamsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.