Dan Granvik jobbade heltid i tre år med att försöka sätta dit gryningspyromanen. Foto: SVT

Han jagade gryningspyromanen i tre år: ”En katt- och råttalek”

Uppdaterad
Publicerad

I flera år jagade kriminalkommissarie Dan Granvik “gryningspyromanen”. Han är en av få som har lärt känna den nu 54-årige skåningen. Att gryningspyromanen återigen är misstänkt för ett pyromandåd är inget som förvånar den erfarne polisen.

När gryningspyromanen greps på bar gärning i Ystad i december 2010 hade han punktmarkerats av fyra poliser dygnet runt. De tog honom 700 meter från det hyreshus som han senare dömdes för att ha tänt eld på. Ett hyreshus där flera barnfamiljer låg och sov.

Just det här dådet lyckades till slut rättsväsendet få honom fälld för, tack vare sot på de tubsockor han dragit över skorna för att inte lämna skoavtryck. Men processen hit en var segdragen katt- och råttalek med en person som kriminalkommissarie Dan Granvik beskriver som extremt smart.

– Hans drivkraft var att förvilla polisen – att visa att han hade makten. Han kunde förvilla bort spanare genom att gå i Ystad sjukhus katakomber.

Den enda polis han ville prata med

Dan Granvik jobbade heltid i tre år med att försöka sätta dit gryningspyromanen och han var vid den tiden den enda polis som den nu 54-årige mordbrännaren kunde tänka sig att prata med. Att gryningspyromanen nu återigen sitter häktad, på sannolika skäl misstänkt för försök till mordbrand, är inget som förvånar Granvik.

– De fem åren som han har suttit i fängelse så har han planerat. Har han sen kommit på tvären med någon så kör han på sin plan. Jag är inte förvånad över det här, jag har bara väntat på det.

Granvik menar att gryningspyromanen drivs av hämnd och ingenting sker av en slump. Alla hans bränder är välplanerade och har ofta någon form av signum, så till exempel att gatunumret är detsamma som hans födelsedag eller att någon på adressen har samma namn som han själv. Han vill helt enkelt att man ska veta att det är han som startat branden.

Kommunala förvaltningar måltavla i Köping

Polisen i Köping är förtegen om vad det var som hände den 5 december då gryningspyromanen ska ha försökt anlägga en brand. På adressen där det ska ha inträffat finns tre kommunala förvaltningar: Social- och arbetsmarknad, Vård- och omsorg, samt Barn- och utbildning.

– Han drivs av ett hat mot samtliga myndigheter. Om han har kommit i kläm med någon där så ska han hämnas, säger Dan Granvik.

Hoppas att de har på fötterna

Gryningspyromanen har suttit häktad många gånger tidigare, men släppts i brist på bevis. Trots att han var misstänkt för många fler bränder vid rättegången 2011 så åtalades han endast för en brand av rädsla för att bevisningen inte skulle räcka i de andra fallen och därmed fria honom även för den allvarligaste.

Om det nu är så att polisen i Köping har gripit rätt man så hoppas Dan Granvik att de har tillräckligt med bevis.

– Häktningen är den enkla delen, det är nu jobbet sätter igång. Jag hoppas att de inte trampar i klaveret, för han är väldigt smart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.