Det finns flera hundra så kallade kryptovalutor, men bitcoin är den vanligaste och den mest kända. Europas finansinspektioner har sedan flera år varnat för dessa valutor, som inte styrs av några finansiella regelverk, men det är svenskarnas ökande affärer i bitcoin, senaste året som fått Finansinspektionen att skärpa tonfallet.
– Den som använder bitcoin riskerar att understödja penningtvätt, korruption eller terroristfinansiering, säger Lars Malmström, chef för Finansinspektionens konsumentenhet.
Svårt att spåra
Bitcoin är ett snabbt sätt att betala digitalt på internet. Till skillnad från kontanter går varje transaktion att spåra i de datasystem som används. Men stora värden kan föras tvärs över jorden på ett sätt som Skattemyndigheten har svårt att spåra. Det har gjort att vissa kriminella dras till valutan, och på Darknet – den hemliga del av internet där det handlas mycket med droger och vapen – är bitcoin i dag det vanligaste sättet att betala.
– Finns det ingen identifiering av vem som är vem i ett sådant här system så finns risk att personer gör saker som inte går att spåra, säger Lars Malmström.
”Personerna bakom osynliga”
I dag säger regelverket att om man kommer in på en bank, med större belopp kontanter för att sätta in, eller för att köpa något utomlands – då måste banken ställa en rad frågor för att försäkra sig om att pengarna inte kommer från otillåtna affärer. Allt sådant slipper den som handlar med bitcoin.
– Så kallade kryptovalutor använder en teknik som kallas blockkedja, som kan beskrivas som en extremt lång datakod där man bestämt att utvalda koder har ett ekonomiskt värde. Det gör själva transaktionerna lätta att spåra. Man ser bara vilka så kallade virtuella plånböcker som har handlat med varandra. Personerna bakom dessa plånböcker syns inte, vilket gör det möjligt att föra över stora värden helt anonymt.
Förra året steg bitcoinkursen med över 1.000 procent, vilket bidragit till det stora intresset för att köpa bitcoin – många kanske hoppas på ett klipp. Men kursen har också rasat med 40 procent sen toppen före jul. Kursrörelserna är extrema åt båda håll.