SVT Nyheters granskning visar att missbruket av parkeringstillstånd för handikappade är utbrett inom samhällets övre skikt. Foto: TT

Handikapptillstånd populärt hos samhällseliten

Uppdaterad
Publicerad

Finansmän, advokater och även en läkare. SVT Nyheters granskning visar att missbruket av parkeringstillstånd för handikappade är utbrett inom samhällets övre skikt.

SVT Nyheter har under två månaders tid tittat närmare på ett hundratal bilar som parkerat på handikapprutor i Stockholms innerstad. Alla med någon form av tillstånd för rörelsehindrade.

Påfallande ofta handlar det om nya exklusiva bilar. Porsche, BMW, Mercedes. En stor del av bilarna är så kallade suvar.

Finansmän och revisor

Bland de bilägare som verkar använda handikapptillstånd på ett felaktigt sätt har vi hittat bland annat en porscheägare som är vd för ett mellanstort finansbolag i Stockholm, en advokat, en vd för ett fondbolag och en revisor.

SVT Nyheters granskning visar dessutom att bland de få personer som dömts för fusk med handikapptillstånd finns en specialistläkare som kopierade sin pappas tillstånd. För ett år sedan åtalades även en civilpolis som använde ett stulet tillstånd.

Det finns flera tecken på att majoriteten av dem vi granskat missbrukar handikapptillstånd. Till exempel utfärdas svenska tillstånd till förare eller passagerare. Förartillståndet är vanligast då det är mycket svårt att få tillstånd som passagerare.

Annan bilägare

Men utav drygt 30 tillstånd som utfärdats till förare låg majoriteten av tillstånden i en bil som ägdes av en annan person, vilket kan vara ett tecken på missbruk. I många av fallen har vi dessutom sett att till synes fullt friska människor kört iväg bilen utan passagerare.

I tio fall var bilens ägare skriven i en kommun som skilde sig från den kommun som utfärdat handikapptillståndet.

Utländska tillstånd i svenska bilar

När det gäller utländska tillstånd låg nästan alla i svenskregistrerade bilar.

Det är inget bevis för att personen inte är handikappad men eftersom tillståndet är personligt är sannolikheten hög.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.