Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hanif Bali (M) ser både utmaningar och fördelar med SD-samarbetet. Hör honom utveckla i klippet. Foto: SVT, Henrik Montgomery/TT

Hanif Bali: ”SD kanske tycker att det är obehagligt att associeras med mig”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången någonsin har Sverigedemokraterna fått vara med och förhandla fram en budget. Men inom Moderaterna finns en oro för att nya SD-skandaler ska solka ner samarbetet.

– Vi vet ju att det finns en tendens inom SD att företrädare åker dit för ganska grova övertramp som är rasistiska, säger M-profilen Hanif Bali i Politikbyrån.

Att Magdalena Andersson (S) tvingas regera på en M/SD/KD-budget är en stor seger för oppositionen. Samtidigt finns det risker med att samarbeta med Sverigedemokraterna, det säger M-profilen Hanif Bali.

– De eventuella riskerna är ju egentligen samma risker som fanns när man tog in KD i samarbete och så vidare, nämligen att vi associeras med det partiets problem, säger han i Politikbyrån och fortsätter:

– Men det är väl likadant, SD kanske tycker att det är smått obehagligt att associeras med mig.

”Åker dit för ganska grova övertramp som är rasistiska”

När det gäller SD är det en specifik sak som Hanif Bali tänker på:

– Vi tycker att det är lite jobbigt att associeras med de olika skandaler som SD brukar ha. Vi vet ju att det finns en tendens inom SD att företrädare åker dit för ganska grova övertramp som är rasistiska. Med tanke på den historik som partiet har kan det bli jobbigt.

Han tillägger:

– Men i det parlamentariska arbetet, där märker man inte av sådant. Det ändrar inget. Men man kanske får svårigheter att prata om den politik man vill prata om för att medierna pratar om skandaler istället. Sådana problem fanns ju med KD en gång i tiden. Det fanns ju abortmotstånd och andra frågor som vi inte höll med i.

En som är säker på att det blir fler skandaler i SD är David Baas, reporter på Expressen.

– Vi har ju också sett i närtid att det har gjorts avslöjanden där Sverigedemokrater har ertappats med olika saker. Så jag tror inte att det är slut på den varan.

Oron från M och KD är befogad?

– Ja, det är svårt att sia om framtiden men jag skulle bli förvånad om det inte kommer dyka upp nya sådana här skandaler i Sverigedemokraterna framöver.

David Baas har avslöjat ett hundratal SD-politiker

David Baas har blivit något av en kändis inom just SD, och har till och med fått ett uttryck uppkallat efter sig: ”Att bli baasad”.

– Det där var ett uttryck som myntades internt i Sverigedemokraterna och det handlar helt enkelt om att man blir avslöjad av mig. Och konfronterad.

Hur många Sverigedemokrater har du baasat?

– Ja det har ju blivit ett antal genom åren men lågt räknat från riksdagsinträdet, alltså när Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010, så har det i alla fall blivit över ett hundratal SD-politiker som jag på olika sätt har avslöjat. Och de flesta har jag också konfronterat med de här uppgifterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Politikbyrån

Mer i ämnet