Hans frihet blev hennes fängelse

Publicerad

Under flera år levde Jenny under dödshot och grova trakasserier från sin man. När hon till slut vågade polisanmäla honom dömdes han. Men när han frigavs rådde polisen Jenny att flytta utomlands eftersom mannen fortfarande bedömdes utgöra ett allvarligt hot mot henne.

– Jag har blivit av med hela mitt liv, berättar Jenny.

Till en början var livet med mannen fyllt av glädje och gemensamma upplevelser.

– Jag blev väldigt uppvaktad och vi gick ut mycket, reste och hade roligt tillsammans, berättar Jenny på telefon.

Sedan några år tillbaka lever hon utomlands med skyddad identitet eftersom relationen förvandlades till en mardröm. 

Slog och kontrollerade

– Efter något år kom första slaget och han blev väldigt aggressiv, kontrollerande och sjukligt svartsjuk. Jag fick hundratals samtal och sms som jag måste svara på direkt. Han slog sönder inredningen och klippte sönder mina kläder. Allting var fel, mina vänner, min familj, ja hela min existens var fel. Det blev en total helomvändning och jag blev såklart väldigt chockad. 

Situationen blev allt värre med ökade hot och trakasserier. Trots det tog det flera år innan Jenny gick till polisen. 

– Jag var rädd för vad som skulle hända om jag anmälde honom. Han sa att han skulle ha ihjäl både sig själv och mig om jag tänkte anmäla. Och om jag skulle anmäla så visste jag att det inte skulle leda till någonting så det fanns liksom ingen utväg.

”Var sjukt rädd”

Men till slut blev mannens beteende så hotfullt att hon var tvungen att gå till polisen.

– Jag blev dödshotad och var sjukt rädd och vågade egentligen inte anmäla men polisen sa att de var tvungna att upprätta en anmälan efter vad jag hade berättat. 

Jenny tvingades lämna sitt hem och åka till ett skyddat boende. Så småningom dömdes mannen för brotten mot henne men när han frigavs råddes hon av polisen att flytta utomlands eftersom mannen fortfarande bedömdes utgöra ett allvarligt hot mot henne. 

Tvingats lämna familjen

Trots att mannen dömdes för brotten mot Jenny upplever hon att det är hon som har straffats.

– Jag har blivit av med hela mitt liv. Mitt fasta jobb, min karriär. Jag har tvingats lämna min familj, mina vänner och blivit ekonomiskt utblottad.

– Det är jag som förlorat min frihet. 

Jenny heter i verkligheten något annat.

Är du själv utsatt eller känner någon som är det? Hit kan du vända dig:

Akuta händelser

Vid akuta händelser bör du kontakta 112 för att snabbt få hjälp. Om det inte är en akut händelse går det att ringa till 1177 för att få hjälp om vart du kan vända dig inom vården.

Kvinnofridslinjen

Har öppet dygnet runt. Samtal till linjen syns inte på telefonräkningen och är helt kostnadsfria. Personalen har tillgång till tolk. Kvinnofridslinjen: 020 50 50 50

Kvinnojourer

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se.

Socialtjänsten

De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit det går att ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.

Terrafems rikstäckande jourtelefon

Samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen. Telefon: 020-521010

Unizon

Unizon är ett riksförbund som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer. På hemsidan finns kontakt till jourer över hela landet. Det går även att få stöd via chatt.

Tjejzonen

En anonym jourchatt finns på deras hemsida.

”Välj att sluta”

Telefonlinje för personer som vill sluta utöva våld i nära relationer: 020 555 666.

Rikskriscentrum – Sverige kriscentrum för män

En paraplyorganisation för verksamheter som arbetar med att ge stöd till män i kris. Här kan du hitta kontaktuppgifter till kriscentra för män runt om i landet.

Brottsofferjourens nationella stödtelefon

Stöd på över 20 olika språk. Samtalen är kostnadsfria och syns inte på telefonräkningen. Ring: 116 006 eller mejla fraga@boj.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.