Ölvebro: Jag är skyldig kollegorna att tala om min version

Uppdaterad
Publicerad

Hans Ölvebro, chef för Palmegruppen, säger att den tekniska bevisningen mot Christer Pettersson inte räckte för att ta fallet till domstol. I kvällens Veckans brott berättar han för första gången sin version av vad som hände.

Hans Ölvebro var chef för Palmegruppen under utredningen av Christer Pettersson, en utredning som i Uppdrag Granskning påstås ha blivit manipulerad, bland annat genom att poliser lockat missbrukare med pengar för att vittna.

Ölvebro har tidigare inte velat bemöta kritiken och krävt en miljon kronor för att ställa upp på intervju, men berättar nu i Veckans brott sin version om hur det gick till när Christer Pettersson blev Palemutredningens huvudspår. 

– Jag är skyldig mina kollegor det, säger han och påpekar att han inte har fått betalt.

”Ställer folk frågor berättar vi om pengarna”

Ölvebro menar att belöningenspengarna inte var något som polisen lockade med utan något som regeringen hade beslutat om och som alla kände till.

– Direktiven till personalen var inte att man fick utnyttja det här för att lova folk pengar, men däremot så fanns 50 miljoner i belöning. Det var regeringen som hade utfäst det, vi kan inte säga att det inte gäller. Ställer folk frågor då är det klart vi talar om att man kan få en belöning.

Lisbet Palmes utpekande viktigt

Hans Ölvebro och kriminologen Leif GW Persson är överens om att huvudanledningen till att Pettersson blev polisens främsta misstänkta var Lisbet Palmes utpekande av honom – och att det kan i sin tur kan ha påverkats av att hon kände till vem polisen misstänkte, på grund av en diariemiss på åklagarsidan.

– När vi drev utredningen var jag av uppfattningen att han var en mycket tänkbar gärningsman, men så länge som man inte kan få teknisk bevisning så kan man inte anse att det är den personen. Hade det varit ett vanligt mord, och med den bevisningen, hade jag aldrig sagt att det här måste vi ta till domstol när vi inte har teknisk bevisning, säger Hans Ölvebro.

Se hela intervjun i Veckans brott på SVT1 klockan 21 i kväll

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer