Spela klippet för att höra Anna Rosling Rönnlund berätta om sin svärfar Hans Rosling: ”Han hade en besatt och lustfylld relation till arbete”. Foto: Pernilla Thelaus/Monkberry/Marc Femenia/TT

Hans Roslings svärdotter i Skavlan: Han tog med sig jobbet till sjukbädden

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått två år sedan den världsberömda professorn Hans Rosling gick bort, 68 år gammal. I ”Skavlan” berättar Anna Rosling Rönnlund om sina sista minnen av sin svärfar:

– Han hade lika roligt när han jobbade som när han lekte. Och han lekte mycket med sina barnbarn.

Hans Rosling var professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet och forskade bland annat om samband mellan ekonomi och hälsa runtom i världen.

Han ville öka kunskapen om världen. Du kan testa dina kunskaper här.

Hans Rosling 1948-2017

Hans sista bok, Factfulness, publicerades 2018 och handlar om vikten av en faktabaserad världsbild. Medförfattaren och svärdottern Anna Rosling Rönnlund berättar i ”Skavlan” om arbetet med boken. 

– När han blev hämtad med ambulansen, när han var som sjukast, tog han med sig tre av kapitlen vi jobbade med in till sjukhuset. Och han fortsatte med att rätta, fast han var väldigt risig. 

Se hela intervjun med Anna Rosling Rönnlund i ”Skavlan” på SVT1 fredagen den 8 februari klockan 21:00. Programmet sänds också på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hans Rosling 1948-2017

Mer i ämnet