Minns du älgarna som har nåt igenom mediebruset de senaste åren? Foto: Ulf Landström/Alexandra Henell/Erik Stark

Här är andra älgar vi minns

Uppdaterad
Publicerad

Minns du älgarna som har nått igenom mediebruset de senaste åren?

Förskoleälgen

I oktober 2019 hoppade en älg in genom ett fönster på en förskola i Timrå. Den panikslagna älgen hoppade därefter ut genom ett annat fönster i byggnaden och joggade iväg, till synes lättad och oskadd.

Den förbannade älgen

I februari 2020 gick en ilsken älg till attack i Gällivare – och slog sönder extraljusen och repade Alexandra Henells bil.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Det är stora djur så jag blev ju så klart livrädd att den skulle krossa rutan och ta sig in i bilen. Så jag backade i panik, berättade hon efteråt.

Skidbacksälgen

En annan älg som skapade rubriker i februari 2020 var den som rusade fram i en skidbacke i Åre.

Erik Stark hade precis kommit nedför backen vid kabinbanan då han fångade förloppet på film. I slutet av klippet ser man hur älgen hoppar över ett staket och tar sig vidare ner mot Åre centrum. Vad som sedan hände med älgen är oklart.

Älgen i färgbutiken

Tidigare i år hörde Ulf Landström märkliga ljud från färgbutiken i Kalmar. Plötsligt stod han öga mot öga med älgen – som på något sätt hade tagit sig in i butiken.

– Jag fick puls på 190 ungefär, sa Ulf Landström.

Men trots att både polis och jägare försökte så lyckades ingen få ut älgen från butiken, så det slutade med att den behövde skjutas, inne i butiken.

Se de kända älgarna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.