Foto: Janerik Henriksson / TT

Här är årets trender i Almedalen

Uppdaterad
Publicerad

Många av partiledarna har talat om sjukvård och välfärd under politikerveckan. En trend är att politikerna blivit allt mer personliga.

– Det har blivit väldigt privat, säger Mats Knutson, inrikespolitisk kommentator på SVT.

Årets tema för många partier har varit sjukvården och välfärden. En mjuk fråga som inte har varit i fokus så ofta här i Almedalen, men som har lyfts fram av de flesta partier i år.

– Och jag tror att de frågorna blir ännu större nästa år, säger Thomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på SR:s Ekot.

Oklar vilken fråga som dominerar valåret

Mats Knutson tror däremot att sjukvård och välfärd inte kommer vara lika dominerande nästa år, när det är valår.

– Det blir förmodligen en annan fråga som dominerar då. Men vilken det blir är för tidigt att säga. Det bestäms av samhällsutvecklingen och var väljarna står nästa sommar, säger han.

Allt fler har blivit privata i tal och intervjuer

Han spaning efter årets politikervecka i Almedalen är att många partiledare har blivit allt mer privata.

– Det blir allt mer personliga tal, på gränsen eller till och med över gränsen till det privata, säger han, och fortsätter:

– Partiledarna har talat om sina olyckor, då de har skadat foten eller en tand. De har pratat om sin familj, om sina fruar och sina barn.

LÄS MER: Ebba Busch Thors romantiska historia fick Almedalspubliken att smälta

Tidigare har partiledarna tidigare talat om möten som de har gjort. Men nu går man till sin egen familj och till sin egen kropp när de ska åskådliggöra politiken och samhällsproblem.

Tyder på ett parti i kris

Thomas Ramberg menar att privata partiledare tyder på ett parti i kris.

– Har man bekymmer så lyfter man nog oftare fram sin person, säger han.

Mats Knutson säger att det finns en medvetenhet om att man på något sätt måste tränga igenom ”bruset”, som är rätt kraftigt under Almedalsveckan.

– Vill man tränga igenom och man inte har tillräckligt höga opinionssiffror så måste man ta till det här, säger han.

”Det var inte så många festförstörare förr”

Den S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren menar att en Almedalstrend är oroligheten.

– Med en statsminister som inte kommer och med nazister. Det var inte så många festförstörare förr, säger han, och fortsätter:

– Det makabra är att Stefan Löfven genom att inte vara här lyckas få mer uppmärksamhet.

Vilka tror du kommer vara de viktigaste frågorna näsa år då det är valår?

– Det kommer handla mycket om vem som ska regera med vem och hur Alliansen ställer sig till SD. Dessutom kommer det diskuteras om de nya klyftorna och om trygghet, både kopplat till grov kriminalitet, terrorism och sexuella övergrepp, säger han.

LÄS MER: Almedalsveckan på fem minuter

Annie Lööf hade störst publik

Centerpartiets Annie Lööf var den partiledare som lyckades locka flest till Almedalen för att lyssna på hennes tal. Hela 4.000 personer lyssnade på plats, enligt Almedalsveckan. Stålande solsken och en dag tidigt i veckan kan ha bidragit till att många lyssnade på henne, men hon lockade många fler än alla andra.

Näst störst publik hade Liberalerna och Jan Björklund, med omkring 2.500 åhörare.

Minst publik hade Moderaternas Anna Kinberg Batra och Miljöpartiets Gustav Fridolin, båda hade omkring 700 personer i publiken.

Socialdemokraterna mest omskrivna

Enligt Almepressen, en tjänst som scannar av nyhetsflödet, var Socialdemokraterna det parti som fick störst medieutrymme under Almedalsveckan.

Räknat fram till och med lördag kväll hade drygt 2.700 artiklar skrivits om Socialdemokraterna. Näst mest omskrivna är Moderaterna, följt av Liberalerna och Sverigedemokraterna, enligt samma lista.

Det konstateras också att nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, fick stort medieutrymme, trots att de är en liten grupp. De omnämndes mer än dubbelt så många gånger som Feministiskt initiativ och ungefär hälften så många gånger som Centerpartiet.

Så stor publik lockade partiledarna

Jonas Sjöstedt (V) 1.800 personer

Jan Björklund (L) 2.500 personer

Annie Lööf (C) 4.000 personer

Magdalena Andersson (S) 1.600 personer

Ebba Busch Thor (KD) 1.500 personer

Gustav Fridolin (MP) 700 personer

Jimmie Åkesson (SD) 1.400 personer

Anna Kinberg Batra (M) 700 personer

Källa: Almedalsveckan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.