Här är bilarna som håller värdet

Uppdaterad
Publicerad

Vilka bilar håller värdet bäst? En ny unik lista avslöjar vilka bilar som tappat mest och minst i värde efter ett år.

Att köpa en fabriksny bil är enligt vissa ett ekonomiskt vansinne. Stoppa nyckeln i tändningslåset och kör ut ur bilhallen och vips så har värdet fallit som en sten, brukar det ju heta.

Nu har tidningen Teknikens Värld jämfört hur 86 olika bilmodeller står sig i värde. Andrahandsvärdet när bilen säljs är en avgörande faktor för den totala bilekonomin.

Undersökningen visar att Sveriges mest sålda bil, Volvo V70 sjunker i värde med i snitt 20 kronor per mil. Väljer man däremot en billigare bil kan värdeminskningen stanna vid 14 kronor per mil.

Lägst värdeminskning hade de koreanska bilarna Hyundai i30 och Kia Cee´d, båda med dieselmotorer. Andra bilar med bra andrahandsvärde är Nissan Juke och Mini Countryman. Även miljöbilen Volvo V60 DRIVe står sig bra i pris.

Rejält värdefall

Stora dyra tyska lyxbilar, som BMW, Audi och Mercedes visade sig sjunka rejält i värde efter ett år. Den bil som sjönk mest var dock inte en tysk, utan en britt, nämligen Jaguar XJ med fem liters V8 motor. På ett år tappade den 260.000 kronor i värde.

Elbilarna har gjort sitt intrång på de svenska vägarna. Trots att de utgör en närmast mikroskopisk del av det svenska bilbeståndet har de kritiserats för högt inköpspris och tvivelaktiga räckvidder. Enligt Teknikens Världs undersökning sjönk värdet på elbilen Peugeot 107 iOn med 60.000 kronor på ett år.

Undersökningen baseras på en genomsnittlig körsträcka på 2.000 mil per år. De enskilt största kostnaderna i bilägandet är värdeminskning och bränsle.

Andreas Liebermann

andreas.liebermann@svt.se

Så fördelar sig kostnaderna:

Värdeminskning: 50 %

Bränsle: 26 %

Kapitalkostnad 12 %

Service 7 %

Försäkring 4 %

Fordonsskatt 1 %

Källa: Teknikens Värld

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.