Varje halvårskifte börjar nya lagar gälla i Sverige. Foto: TT

Här är nya lagarna som trädde i kraft 1 juli

Uppdaterad
Publicerad

Vid halvårsskiftet trädde flera nya lagar och förordningar i kraft i Sverige. SVT Nyheter listar några av dem.

Barnfridsbrott

Ett nytt brott införs – barnfridsbrott. Det innebär att det blir straffbart att begå vålds- och sexualbrott framför barn.

Bostadsbidrag

Ett tilläggsbidrag, utöver bostadsbidraget, ges till barnfamiljer under perioden juli till december 2021.

Postspärrar

Tullverkets får större befogenhet att behålla post som misstänks innehålla vapen, ammunition eller explosiva varor.

Vårdnadstvister

Barns rätt stärks i när det gäller vårdnad, boende och umgänge. Kommuners socialnämnder ges möjlighet att höra ett barn utan vårdnadshavarens samtycke och närvaro.

Tillsyn över fastighetsmäklare utökas

Lagen innebär bland annat att företagen ska registreras och stå under tillsyn. De måste uppfylla flera krav för att få vara verksamma

Tidsgräns för häktningar

En misstänkt får vara häktad längst nio månader eller tre månader om den misstänkte inte har fyllt 18 år. Misstänkta som är under 18 år och intagna i häkte ges de rätt att vistas med personal eller någon annan i minst fyra timmar varje dag.

Pensionsålder

Riktåldern för pension höjs till 67 år från år 2027.

Kontroll av utländska medborgare

Det blir möjligt att fotografera och ta fingeravtryck vid inre utlänningskontroller om personen fyllt 14 år. 

Månggiften

Sverige ska inte erkänna utländska månggiften och äktenskap mellan nära släktingar.

Hbtqi-personer

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) får möjlighet att ge bidrag till ideella organisationer, inklusive stiftelser och trossamfund, för insatser som främjar mötesplatser för unga hbtqi-personer.

Åldersgräns för drönare sänks

Åldersgränsen sänks från 16 till 15 år för de som flyger drönare. Åldersgränsen gäller dock inte för drönare som klassas som leksak.

Förarbevis för vattenskoter

Första steget tas mot krav på förarbevis för vattenskoter. Kravet att ha förarbevis gäller från och med den 1 maj 2022. Från den 1 juli 2021 är det möjligt att gå den utbildning som krävs för att få ett förarbevis.

Slopad skatt för egen el

Fler aktörer som producerar egen el i tillexempel solanläggningar omfattas av undantaget från skattskyldighet.

Böter för hög musik

Polisen ska nu få utfärda böter på plats för den som spelar hög och störande musik. Den klassas dock inte som en ny lag utan är en ny tillämpning av redan befintlig lagstiftning som beslutats av riksåklagaren, som också börjar gälla från och med 1 juli.

Brottet i fråga är förargelseväckande beteende och tidigare har ordningsbot enbart kunnat utfärdas mot den som urinerar offentligt, något som alltså nu utvidgas att gälla även störande hög musik. Också den som som kör vattenskoter så att det stör kommer att kunna bötfällas.

Här kan du läsa mer om de nya lagarna. Här kan du läsa mer om de nya bestämmelserna för böter.

Källa: Regeringskansliet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.