Här är den misstänkte terroristen

Uppdaterad
Publicerad

Mannen misstänks ha förberett terrorbrott i Sverige. Han är 22 år gammal och uppges ha kopplingar till terrororganisationen Islamiska staten. Han ska ha bott i Boliden sedan september, enligt Migrationsverket.

Mannen är född 1993 och är alltså 22 år gammal. Han är misstänkt för att ha förberett ett terrordåd. Det framgår av den handling som åklagaren Hans Ihrman lämnade in till Stockholms tingsrätt på fredagen.

Var terrorbrottet skulle äga rum är oklart, men själva förberedelsebrottet misstänks ha ägt rum i Stockholm.

Exakt identitet är dock inte känd, och åklagaren är exempelvis osäker på hans nationalitet. 

IS-medlem

Enligt Expressen, som tagit del av ett utskick till poliser, står det att han är medlem i IS, har rest från Irak och Syrien till Tyskland, innan han sedan reste vidare till Sverige. Det finns även uppgifter på att han ska ha varit involverad i planer på att genomföra en terroristattack i Europa.

I samband med att han anlände till Sverige ska han ha fångats på en övervakningskamera, enligt Expressen.

Enligt källor till SVT Nyheter kan den misstänkta också ha flera medhjälpare i Sverige.

Helt normal 22-åring

I sin Facebook-profil framstår han som en helt normal 22-åring. Han har lagt upp en lång rad bilder på sig själv, ibland i sällskap av vänner. Varken bilderna eller de inlägg han har gjort på Facebook ger intryck av en radikaliserad person eller sympatier med terrorgruppen Islamiska staten (IS).

Den misstänkte döljer inte heller var han har befunnit sig den senaste tiden. Han har till exempel flera gånger checkat in på platser i Boliden på sin Facebook-sida.

Den senaste incheckningen skedde den 12 november, då han ska ha befunnit sig på Malmhallen i Boliden.

Han har också ”gillat” ICA Boliden och andra Facebookgrupper som ”I Love Sweden” och ””Move to America.

Reste från Irak

Så sent som i november förra året befann sig mannen i Mosul i Irak, som i Facebook-profilen uppges vara hans hemstad. Efter det har han vid någon tidpunkt kring årsskiftet tagit sig till Europa. I januari i år gjorde han en uppdatering från staden Denizli i Turkiet. Där stannade han, med undantag av korta resor till bland annat kuststaden Maramis, till augusti då han reste till Istanbul.

I mitten av september syns första tecknet på att 22-åringen befinner sig i Sverige när han uppdaterar Facebook från Märsta utanför Stockholm. Bara några dagar senare befinner han sig i Boliden, där han greps på torsdagskvällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjt terrorhot i Sverige

Mer i ämnet