Här är det nya förslaget om svenska arbetsrätten

Uppdaterad
Publicerad

Fler undantag från ”sist in först ut”-regeln och fast anställning efter bara ett år. Så lyder två av förslagen om en ny svensk arbetsrätt som presenterades under måndagen.

– Det är den största reformen på svensk arbetsmarknad i modern tid, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Först såg det ut som att de så kallade las-förhandlingarna hade strandat helt och hållet. Sedan, i december, klev fackförbunden IF Metall och Kommunal fram och skrev under den så kallade las-överenskommelsen.

I dag presenteras förslagen

Efter överenskommelsen tillsatte regeringen tre utredningar med ett och samma syfte: att göra innehållet i las-överenskommelsen till lag.

I dag presenteras utredningarna, som bland annat handlat om att utreda frågor kring anställningsskydd, a-kassefrågor, stöd för studenter och vidareutbildning.

– Det här är den största reformen på svensk arbetsmarknad i modern tid, sa arbetsmarknadsministern Eva Nordmark under dagens presskonferens som hölls av samtliga partier i januariavtalet.

Tidigare fastanställning

Enligt utredningarnas förslag ska det krävas tolv månaders anställning för att en anställd ska bli tillsvidareanställd. I dag är det 24 månader som gäller.

Det ska också bli enklare att vidareutbilda sig. Anställda som arbetat åtta år för samma arbetsgivare ska ha rätt att studera under ett år – med 80 procent av lönen.

Några ”hobby-utbildningar” kommer det dock inte bli tal om. Utbildningen ska utgå ifrån arbetsmarknadens behov och ”stärka arbetstagarens framtid på arbetsmarknaden”.

Undantag från turordningsregler

För arbetsgivare ska det bli lättare att få undantag från de så kallade turordningsreglerna vid uppsägningar. Företag ska i framtiden få behålla tre personer istället för två, oavsett företagets storlek, utan att ta hänsyn till den så kallade ”sist in först ut”-regeln.

– Arbetsrätten ska anpassas efter dagens arbetsmarknad. Det stärker Sveriges konkurrenskraft, sa Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Centerpartiet, under presskonferensen.

Den nya lagstiftningen ska gälla alla arbetsgivare och arbetstagare men kommer att innebära mer generösa regler för de parter som anslutit sig till avtalet.

Kan träda i kraft nästa år

Vid årsskiftet tänker man sig att riksdagen ska kunna fatta beslut om förslaget. Den 30 juni 2022 är det tänkt att de nya reglerna ska träda i kraft.

Reformen beräknas kosta staten 11 miljarder kronor per år.

Experten: Så kan nya las-regler påverka dig som är anställd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.