”Det är dumt att lägga ned odlingen för att det blir höst”, säger trädgårdsjournalisten och författaren Gunnel Carlson. Foto: Pernilla Bergdahl / Staffan Löwstedt / TT

Här är grönsakerna du kan så på hösten

Uppdaterad
Publicerad

För många är höstkylan synonym med att ge upp sin odling. Men trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson tycker att fler ska tänka om.

– Det är dumt att lägga ned odlingen för att det blir höst. Det har inte slutat nu, det finns ganska mycket som kan börja nu.

Exakt vad man kan så beror mycket på ens förutsättningar. Ska man göra det utomhus, i växthus, inglasad balkong eller inomhus?

För de som har tillgång till friland är bladsallad ett alternativ, säger Gunnel Carlson, trädgårdsjournalist och författare.

– Vintersallad kan man till exempel så på friland ute på jorden nu. Det går ganska snabbt och bildas blad rätt fort så man kan nog använda bladen i en sallad om ungefär en månad. Även annan sallad, som till exempel plocksallad och bladgrönsaker som kommer från Asien och används i till exempel wokrätter klarar sig.

Kålsorter överlever

Rädisor trivs bra i svalare temperatur och kan vara värt att testa.

– Då ska man så dem så snabbt som möjligt nu. Det är lite på gränsen, blir det för kallt om en månad så kanske det inte blir någon skörd. Men det känns som att det blir en längre odlingssäsong nu under hösten eftersom det har varit varmt längre.

Det finns även växter som man kan låta stå kvar i jorden över vintern även om man inte bör så dem just nu.

– Sena morötter är ett exempel. Detsamma gäller vissa kålsorter, till exempel grönkål och blomkål. Purjolök och persilja överlever också. Man kan göra persilja som en liten kanthäck i ett grönsaksland, den står kvar och blir väldigt fin.

Går bra att så i kruka

För den som vill så inomhus finns det också möjligheter. Alla växter som har nämnts går att ha i krukor som förvaras på balkongen om den är inglasad eller vindskyddad.

– Man ska också ta vara på färdiga plantor som man köper i matbutiken. Basilika, persilja och oregano kan man odla om i en kruka. Då kan du använda växten i ett par månader istället för en gång.

Att grodda själv är en annan väg man kan gå. Linser, bönor eller ärtor kan läggas på fuktigt papper eller fuktig bomull och några dagar senare går det att klippa groddar.

– Det handlar lite om egen fantasi och nyfikenhet, att själv ta reda på vad man kan göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.