Folkpartiets dataintrång hos Socialdemokraterna, säldöden i Kattegatt och Skandiachefen som sa att försäkringsbolaget slutat att köpa svenska statsobligationer. Alla dessa händelser har bidragit till valutgångar. Foto: TT/SVT

Här är händelserna som tros ha lyft och sänkt partiernas valresultat

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbränderna. Den extrema värmen. Bilbränderna. Många spekulerar i vilka nyheter som kan ha betydelse för utgången i valet i september.

Här är några händelser som anses ha bidragit till valutgångar förr.

Säldöden i Kattegatt 1988:

En utbredd uppfattning är att det var säldöden i Kattegatt som ledde till att Miljöpartiet kom in i riksdagen vid valet 1988. Men frågan är om det är hela förklaringen till partiets framgångar.

Val 2018 – #dinröst

– Om man studerar händelseförloppet hade partiet vuxit till sig innan händelsen. Att det sen låg döda sälar på stränderna blev som en slags bekräftelse på deras fråga, även om det senare visade sig att sälarna dött på grund av ett virus, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet.

Statsobligationerna 1994:

Sommaren 1994 går Skandiachefen Björn Wolrath ut i en intervju med Dagens industri och säger att försäkringsbolaget har slutat att köpa svenska statsobligationer. Han uppmanade regeringen att ta tag i underskotten i statsbudgeten, ett besked som anses ha stärkt Socialdemokraterna i valet, som ökade sina mandat med 23 platser i riksdagen.

– Marknaden ville annat än det som den borgerliga regeringen och dåvarande statsminister Carl Bildt kunde leverera, säger Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Valstugereportaget 2002

Fyra dagar före riksdagsvalet 2002 sände SVT:s Uppdrag granskning ett reportage där reportrar med dold kamera fångade hur främst moderater uttrycker sig rasistiskt.

– Moderaterna tappade mycket i det valet. Samtidigt kan man inte isolera att det var reportaget som låg till grund för tappet. Folkpartiet hade inför valet kommit med ett utspel om att språktest krävs för medborgarskap. Tappade Moderaterna på grund av reportaget eller för att Folkpartiet kunde mobilisera en latent invandringskritisk opinion?, säger Jonas Hinnfors.

Dataintrånget 2006:

Två veckor innan valet 2006 anklagade Socialdemokraterna representanter för Folkpartiet för att ha gjort intrång på partiets intranät. När härvan nystades upp visade det sig att flera folkpartister haft tillgång till inloggningsuppgifter. Även Expressen-journalisten Niklas Svensson stängdes av från sitt arbete efter att ha erkänt att även han hade gjort intrång.

– Dataintrånget ledde bland annat till att Folkpartiets partisekreterare avgick och partiet nästan halverade sina siffror från valet 2002, säger Peter Esaiasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet