Bilbränderna i Fröunda till vänster och kammaråklagare Mats Ihlbom till höger. Foto: Adam Ihse/TT/SVT

Åklagare: Inget som tyder på politiskt motiv

Uppdaterad
Publicerad

Många teorier florerar i sociala medier om motivet bakom bilbränderna i måndags kväll. Att det skulle vara politiska motiv bakom är dock något som åklagaren avfärdar.

Två män, 19 och 20 år gamla, sitter anhållna för bilbränderna i Frölunda i måndags kväll. En annan man är anhållen i sin frånvaro utomlands.

Polis och åklagare är förtegna om vilka männen är, men uppger att de till viss del är kända av polisen sedan tidigare.

– Polisen har en viss kännedom om de som är anhållna, säger Mats Ihlbom, kammaråklagare och förundersökningsledare.

Inga politiska motiv

På social medier florerar många olika rykten om bilbränderna. Mats Ihlbom säger att polisen arbetar utifrån flera olika hypoteser, men vill inte närmare gå in på vilka dessa är.

– Just eftersom det är väldigt mycket rykten som florerar måste vi undersöka många olika hypoteser, säger han.

Ett rykte som fått stor spridning är att det ligger politiska motiv bakom bränderna, men detta är ingenting som verkar stämma, enligt åklagaren.

– Vad som har framkommit av utredningen hittills finns det ingenting som antyder att det skulle vara politiska motiv bakom, säger Mats Ihlbom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.