Ett ögonvittnes bilder på svartklädda personer som tänder eld på bilar och sedan springer från platsen. Foto: Läsarbild

Polisen har gripit misstänkta för bilbränderna

Uppdaterad
Publicerad

Två unga män har gripits misstänkta för grov mordbrand och våldsamt upplopp efter måndagskvällens bränder i Västra Frölunda. Ytterligare en ung man är efterlyst.

Polisen meddelade vid lunchtid på tisdagen att två personer, 19 och 20 år gamla, gripits misstänkta för delaktighet i bränderna i Västra Frölunda. De båda anhölls under eftermiddagen misstänkta för grov mordbrand.

Via vittnesmål och ett stort antal filmer som kommit in har polisen kunnat spåra dem.

Bilbränder i Västsverige

Fler personer ska vara inblandade och i nuläget är en person efterlyst.

Dan Windt bekräftar för SVT att flera personer gripits misstänkta för inblandning i bränderna i Göteborg. Foto: SVT

– Vi ska jaga dem, säger Dan Windt, chef för lokalpolisområde Storgöteborg Syd.

De flesta inblandade i brandattentaten i Västra Frölunda ska enligt polisen vara i övre tonåren eller 20-årsåldern.

– Om det händer något i kväll kommer vi att vara på plats och ta fler.

Flera identifierade i Trollhättan

När det gäller bränderna i Trollhättan är i nuläget en person misstänkt för brott. 

Totalt har tre personer som var på plats vid bränderna i Kronogården identifierats. En av dem hade en så kallad banger på sig.

– De har efter samtal överlämnats till vårdnadshavare. Ingen av dem är straffmyndig, säger Hans Lippens, presstalesperson på polisen.

Omfattande bränder

Totalt skadades ett 100-tal bilar på måndagkvällen till följd av vad polisen misstänker är samordnade brandattacker i Västra Frölunda och Hjällbo i Göteborg samt på Kronogården i Trollhättan.

Det har även brunnit på flera andra platser i Västsverige, bland annat i Lysekil och Alafors. Polisen har inte varit tydlig med vilka av de olika bränderna man tror har samband med varandra.

Det förekommer rykten och spekulationer om vem eller vilka som samordnat attackerna. Enligt polisens presstalesperson Ulla Brehm tror man i nuläget inte att bränderna är organiserade av andra än ungdomar själva.

Man befarar också att oroligheterna kan fortsätta även i kväll. Man uppmanar därför vuxna och föräldrar i de utsatta områdena att gå ut på gator och torg för att bidra till lugn med sin närvaro.

I en tidigare version skrev SVT att de anhållna var 16 och 21 år, vilket var felaktiga uppgifter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilbränder i Västsverige

Mer i ämnet