Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Göteborg blev lokala partiet Demokraterna näst störst i valet 2018 – starta klippet för att höra statsvetaren förklara betydelsen av lokala partiers framväxt som ökat ytterligare inför årets val. Foto: Elin Schwartz/SVT

Val 2022: Fler lokala partier ställer upp i kommunval – här utmanas rikspartierna

Uppdaterad
Publicerad

I 129 kommuner utmanas i år rikspartierna av helt lokala partier, och det är en ökning jämfört med förra valet, visar SVT:s genomgång.

– Det är en intäkt på att kommunpolitiken blivit viktigare, säger Maria Solevid, docent i statsvetenskap.

Den politiska kartan ser i flera kommuner helt annorlunda ut än vad vi är vana vid på riksnivå – eftersom lokala partier är ett viktigt inslag på flera håll i landet.

Inför årets val ökar antalet lokala partier som ställer upp med kandidater: i valet 2018 handlade det om 112 partier i 121 kommuner, vilket i år har ökat till 138 partier i 129 kommuner. Det visar SVT:s genomgång där vi sett till vilka partier som ställer upp med kandidater i kommunval, men som inte ställer upp i riksdagsvalet. Uppgifterna kommer från Valmyndigheten, och är hämtade den 24 augusti.

– Det kan tas som en intäkt på å ena sidan att det är något som de nationella partierna på lokal nivå inte lyckas lösa, eller på att kommunpolitik blivit viktigare. Det är en indikation på att vi faktiskt är lokala väljare och inte bara går efter vad vi tycker om rikspolitik, säger Maria Solevid, som är docent i statsvetenskap och knuten till valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet.

Så skiljer sig mängden lokala partier i kommunerna i valet 2022 mot valet 2018. Nedan kan du läsa om vad skillnaden kan bero på. Foto: SVT Grafik

Blev kommunens största parti

En orsak till ökningen mellan 2018 och 2022 är att det nu är fler lokala partier som bara ställer upp i en kommun. I förra valet var det flera mindre partier som ställde upp i flera kommuner.

Två kommuner där lokala partier lyckades särskilt bra i förra valet är Hagfors och Göteborg, i Hagfors blev partiet Oberoende realister kommunens största parti – och landets största lokala parti sett till andelen röster. Och i Göteborg blev Demokraterna kommunens näst största parti, och det lokala parti i landet som fick flest röster.

I klippet kan du se valexperten Maria Solevid om ökningen av lokala partier – och reaktionerna i Göteborg kring lokala partiet Demokraterna: ”De lyckades fånga upp det som vi Göteborgare kände då”.

Lokala partier i kommunerna – så ser det ut

  • I kommunvalet 2022 ställer 138 lokala partier (som inte ställer upp i riksdagsvalet) upp med kandidater i 129 kommuner. Se vilka lokala partier som ställer upp med kandidater i din kommun – här är hela listan. Uppgifterna kommer från Valmyndigheten, och är hämtade den 24 augusti 2022.
  • De röstmässigt största lokala partierna 2018: Demokraterna i Göteborg (60 013 röster och 17 procent), FörNyaLund (6 870 röster och 8,6 procent), Tullingepartiet (5 893 röster och 12,4 procent) och Nackalistan (5 642 röster och 8,7 procent).
  • De andelsmässigt största lokala partierna i valet 2018: Oberoende realister i Hagfors 36,5 procent, Nykvarnspartiet 30,4 procent och Perstorps Framtid 29,8 procent.
  • I 49 kommuner ingår ett övrigt parti i det styrande blocket.
  • I 5 kommuner har ett lokalt parti posten som kommunstyrelsens ordförande.

Källa: Valmyndigheten och Sveriges Kommuner och Regioner

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.