En bajonett, stridsvästar och en gasmask är några av de fynd polisen gjort i den terromisstänkte mannens källarförråd i Strömsund. Foto: Polisen

Här är polisens bevis mot de terrormisstänkta

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals kilo kemikalier, kommunikationsutrustning, bajonetter och stridsselar. Det är några exempel på vad polisen hittade i källarförrådet hemma hos en av de män som nu åtalas misstänkt för att ha förberett ett terrordåd.

I dag blev polisens drygt 2 000 sidor långa förundersökningsprotokoll offentligt. Det innehåller förhör, vittnesuppgifter, dokumenterade chattkonversationer och en mängd bilder.

I en av de misstänkta männens källarförråd gjorde polisen flera fynd som nu åberopas som bevisning. Strax innan tillslaget hade mannen forslat bort stora mängder kemikalier från förrådet eftersom hyresvärden klagat på att det luktat så starkt. Foto: Polisen

Tre män från jämtländska Strömsund och Stockholmsområdet åtalas för att ha samlat på sig stora mängder kemikalier och annan utrustning, enligt åklagaren i syfte att begå ett terrordåd för att döda och skada människor. Enligt åtalet hade det planerade brottet kunnat skada Sverige allvarligt.

Enligt åklagaren en ”stridssele” som låg i en trunk i källarförrådet. Foto: Polisen
Flera uppsättningar walkie-talkies hittades också i källarförrådet. Foto: Polisen

Omfattande chattkonversation

Enligt åtalet ska männen vid ett stort antal tillfällen ha chattat om de misstänkta brotten på olika sociala medier. Ett återkommande tema har varit tal om ett stundande bröllop och att något stort skulle hända:

”Storebror, om du vill så kan jag skicka dig video som lär ut hur man dekorerar bilen och jag kommer även ta kontakt med vissa bröder som sysslar med att dekorera bilar inför vigseln. Om Gud vill.”

Säpo tolkar detta tal om ”bröllop” och bilar som omskrivningar för terrordåd eller strid. Åklagaren menar att dessa chattkonversationer, jämte bilder och sökningar de misstänkta gjort på nätet, styrker att tre av männen planerade att begå ett terrorattentat samt att de har någon form av koppling till IS.

Bilder från Stockholm

Det framgår även att åklagaren gör kopplingar mellan det planerade dådet och ett antal bilder på offentliga platser i Storstockholm som en av de åtalade har publicerat på det ryskspråkiga sociala mediet Odnoklassniki. Bilder som fortfarande ligger kvar.

Stockholms central, en av många bilder som en av de misstänkta männen lagt upp på sajten Odnoklassniki. ”Fina platser” säger mannen i förhören. Foto: Polisen
En bild på entrén till Mall of Scandinavia i Solna som den misstänkte publicerat på nätet. Foto: Polisens förundersökning

Ytterligare tre män åtalas enbart för finansiering av terrorverksamhet, de har bland annat skickat pengar till verksamhet som kan kopplas till Islamiska staten, IS. I åtalet framgår det att männen också stått i kontakt med flera personer som rest från Sverige för att strida i Syrien.

Männen tillbakavisar alla anklagelser. Rättegången inleds den 7 januari i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.