Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Försvarsadvokaten: Man har inte hittat några bevis

Åtalade mannens advokat tillbakavisar anklagelserna

Uppdaterad
Publicerad

Thomas Olsson är ombud för en av männen som åtalas för både terrorförberedelse och terrorfinansiering. Han har inte sett åtalet utan bara läst pressmeddelandet och är förvånad över att åklagaren tar målet till domstol.

– Min klient förnekar bestämt båda anklagelserna och har lämnat en mycket utförlig förklaring till hur han på helt ofrivillig väg kom i besittning av de här kemikalierna. 

Hur har han fått tag i kemikalierna då?

– Han förvärvade ett konkurslager från en måleributik för 200 kronor och bad en kamrat ta en skåpbil och åka och hämta den målarfärg som han var intresserad av. När kamraten lastat klart kom auktionsfirmans representant  ut och sade att han måste ta hand om resten av konkurslagret också, som innehöll en mängd kemikalier.

Lastpall på trottoaren

Enligt Thomas Olsson fick kemikalierna inte plats i skåpbilen. I stället lastade auktionsfirman dem på en pall som sedan kördes till Strömsund av en budfirma som ställde den på trottoaren utanför den nu åtalade mannens bostad. Han bar ned dem i sin källare och kontaktade sedan en handläggare på kommunen för att höra om de eventuellt ville köpa kemikalierna. Denne kom fram till att kommunen inte kunde göra det och ringde upp mannen och berättade detta.

– Eftersom hyresvärden klagat på att det luktade i källaren bar min klient då upp kemikalierna, ställde dem på en släpkärra som han körde till en ödetomt för att sedan forsla dem vidare till en återvinningsstation. Då kom Säpo.

”Obegripligt”

Att hans klient hade kemikalierna berodde alltså, enligt Tomas Olsson, på en rad tillfälligheter. Han hävdar också att samtliga inblandade parter, från auktionsfirman till kommunens handläggare, bekräftar mannens berättelse.

– Hur det här rimligen kan summeras ihop till förberedelse för terroristbrott är smått obegripligt.

SVT har sökt åklagaren för att få höra dennes kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorgripna

Mer i ämnet