Henric Östmark, forskningschef på, FOI, samt en söndersprängd tunnelbanevagn i London efter terrordåden den 7 juli 2005. Foto: Pi Frisk/SvD/TT och TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kemikalierna motsvarar tunnelbanebomberna i London

Uppdaterad
Publicerad

En av de kemikalier som tagits i beslag i terrorutredningen, väteperoxid, är ett välkänt bombmaterial som bland annat användes i terrordåden i London 2005. En annan av kemikalierna kan användas för att tillverka klorgas.

Stora mängder potentiellt farliga kemikalier har tagits i beslag vid tillslagen mot de män som nu åtalas för olika former av terrorbrott. Ett av dem är väteperoxid, som tidigare förknippats med terrordåd.

– Väteperoxid är förbjudet för allmänheten att inneha i koncentrationer över tolv procent, när man kan göra bomber av det. Det var framför allt det som användes för att göra bomberna på tunnelbanan i London, säger Henric Östmark, sprängmedelsexpert och forskningschef på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Motsvarar en Londonbomb

Enligt stämningsansökan som lämnats in till Solna tingsrätt har polisen bland annat beslagtagit cirka fem liter väteperoxid.

– Det skulle motsvara ungefär en av de bomber man hade på tunnelbanan i London, eller lite mer, säger Henric Östmark.

I lägre koncentrationer används kemikalien bland annat som hårblekningsmedel och som desinfektionsmedel. Det finns ingen rimlig anledning till att privatpersoner skulle inneha ämnet, anser han.

Kan bli klorgas

I beslaget finns även över ett halvt ton kalciumhypoklorit. Även det är en vanlig industrikemikalie som bland annat används för klorering av simbassänger.

– När folk träffar på det till vardags är det klorin, en utspädd lösning av kalciumhypoklorit. Det används även av Kustbevakningen och försvaret för sanering av kemiska stridsmedel. Då kallar man det för klorkalk, berättar Anders Östin, kemist på FOI i Umeå.

Men kalciumhypoklorit kan också användas för att skada, även om det inte är allmänt förknippat med terrorism.

– Om man bryter ner det och blandar det med rätt kemikalier så får man ut klorgas, och det är en ganska elak förening. Det är sådant de använt nere i Syrien, säger Anders Östin.

Frätande ämnen

En annan av de beslagtagna kemikalierna är hundra liter 96-procentig svavelsyra.

– Det får inte heller säljas till allmänheten i de här koncentrationerna. Det kan vara en av ingredienserna när man tillverkar bomber. Dessutom är det starkt frätande, säger Henric Östmark.

I beslaget i terroråtalet finns även 100 kilo kaliumhydroxid.

– Det är normalt inget man använder för att göra bomber av men det är starkt frätande, förklarar Henric Östmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorgripna

Mer i ämnet