Terrorbrott förbereddes i Strömsund – hundratals kilo kemikalier beslagtogs

Publicerad

En nu 46-årig man med kopplingar till Strömsund åtalades idag tillsammans med två andra män för förberedelse till terroristbrott.
En del av förberedelserna pågick i 46-åringens förråd i Strömsund där minst 100 kilo kemikalier förvarades och hanterades.

Det framgår av åtalet som väcktes på torsdagen vid Solna tingsrätt.

46-åringen, som är skriven på en adress i Stockholm, har också haft både en lägenhet och ett förråd i Strömsund.

Åklagaren menar att de tre haft uppsåt att utföra ett terroristbrott genom att skaffa, förvara, transportera och sammanställa hundratals olika typer av kemikalier, bland annat över 500 kilo kalciumhypoklorit.

Delar av kemikalierna påträffades vid tillslaget mot ett förråd i Strömsund i slutet av april. Åklagarens bedömning är att kemikalierna förvarats och hanterats i förrådet.

Stridsselar och gasmasker

De tre ska också ha införskaffat två stridsselar, fyra kommunikationsapparater med headset och andra tillbehör, en ryggsäck, en gasmask, en gasmaskväska, ett gasmaskfilter, ett hölster, ett par knäskydd, två bajonetter och fyra par stridshandskar.

Gasmaskerna, stridsselarna, bajonetterna och mycket av de övriga materialet påträffades i den misstänkta 46-åringens förråd i Strömsund. Utrustning som enligt åklagaren varit tänkt att användas som hjälpmedel vid terroristbrottet.

I åtalet skriver chefsåklagare Per Lindqvist: ”Syftet med hanteringen har varit att genom mord, grov misshandel, grov skadegörelse och allmänfarlig ödeläggelse beröva andra livet, tillfoga andra svåra kroppsskador och framkalla fara för annans liv eller hälsa samt omfattande förstörelse av annans egendom.”

Enligt åklagaren har det brott som förberetts allvarligt kunnat skada Sverige.

Kopplingar till Islamiska staten

I åtalet åberopas ett utlåtande från säkerhetspolisen huruvida det kan vara ett ”islamskt motiverat” terroristbrott.

I förundersökning har det uppdagats att de misstänkta i chattkonversationer använt uttryck som anses syfta på IS, Islamiska staten. Och att en av de misstänkta ska ha haft regelbundna kontakter med företrädare för IS-media.

Förstöra grundläggande strukturer i Sverige

Åklagaren menar vidare att syftet med gärningen har varit att injaga allvarlig fruktan hos befolkning eller befolkningsgrupp och att allvarligt destabilisera eller förstöra grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer i Sverige.

Det har också funnits en påtaglig risk för att brottet skulle genomföras eller som åklagaren formulerar det: ”Fara för brottets fullbordan har inte varit ringa.”

En del av kemikalierna införskaffades i februari, i samband med en konkursutförsäljning från en färgaffär i Skellefteå. De har sedan transporterats från Skellefteå till 46-åringens förråd i Strömsund.

Pengar till IS

46-åringen åtalas också, tillsammans med två andra män, för att ha skickat nära 20 000 kronor till mottagare i Turkiet – samt 13 000 kronor till Uzbekistan – som skulle finansiera verksamhet av Islamiska staten, IS.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorgripna

Mer i ämnet