Jonas Hinnfors och Elisabeth Marmorstein. Foto: TT/SVT

Publikens 8 frågor – och experternas svar

Uppdaterad
Publicerad

Valdagen är här och i SVT:s direktrapportering har trycket varit högt. Professorn i statsvetenskap Jonas Hinnfors och SVT:s inrikespolitiska reporter Elisabeth Marmorstein har försökt svara på några av publikens frågor. Här kommer ett urval.

1. Odemokratiskt att inte ge SD inflytande?

Kent: Övriga partier vill inte att SD får något inflytande över politiken,tycker du att det är demokratiskt ok att 20% av väljarnas röster i princip ogiltigförklaras av övriga partier?

Elisabeth Marmorstein:

– Hej Kent, jag förstår att det kan uppfattas som odemokratiskt, särskilt för dem som har röstat på SD och de gör ett bra val. Men det är ju upp till varje parti att avgöra vem de vill samarbeta med. Det finns inget i regeringsformen som säger att man måste få inflytande för att man får 20 procent. Sen är det klart att SD har inflytande ändå, de är ju vågmästare mellan de traditionella blocken.

2. Förekommer valfusk?

Anders B: Vilka risker ser statsvetaren Hinnfors att det förekommer valfusk under årets val? 

Jonas Hinnfors:

– Hej. Väldigt få risker tack och lov. I valadministration som använder datorer hade jag varit mer orolig men vi röstar med papper, inte via dator, och rösträkningen är manuell, inte maskinell/datoriserad. Överlämningen av askarna/urnorna med valsedlar sker också med övervakning från partirepresentanter osv så risken är liten att något går fel där.

3. Skillnad på rösta blankt och stanna hemma?

Joni: Jag har inte förtroende för något parti. Vad är skillnaden på att rösta blankt och inte rösta alls? 

Elisabeth Marmorstein:

– Hej Joni, om du röstar blankt har du ju använt din möjlighet att säga just det, att du inte har förtroende för något parti. 

4. Påverkas väljarna av SVT:s avståndstagande?

Johan: Tror du att SVT’s ”avståndstagande” till Jimmie Åkessons uttalande i fredags gynnar SD eller det motsatta? 

Jonas Hinnfors:

– Hej, om det påverkar/inte påverkar är inte så lätt att säga, men det vi vet är att medie- och kulturfrågor är ideologiskt viktiga för SD. Den här SVT-frågan därför passar bra för SD att plocka upp och använda i partiets opinionsbildning. För en del av SD-väljarkåren är det en viktig markör. Hade det gällt ett annat parti hade vi förmodligen inte fått samma debatt från det partiet.

5. Hur många partiledare får sitta kvar?

Jojje: Hur många av dagens åtta partiledare tror du leder sina respektive partier i valrörelsen 2022? 

Elisabeth Marmorstein:

– Hej Jojje, väldigt svårt att svara på, det avgörs nog en del i kväll. Men några har ju suttit längre än andra så det talar ju för att det är större chans att de slutar. En sak vi vet är att Gustav Fridolin inte kommer att vara språkrör nästa val, ett språkrör får bara sitta i nio år och det har han gjort 2019. Om de inte ändrar stadgarna förstås. 

6. Hinner alla röster räknas?

Per: Med en så väldigt stor andel som förtidsröstar i år, hur givande är resultatet på valdagen egentligen? Kommer det vara stor osäkerhet i resultatet fram tills alla förtidsröster räknats? 

Jonas Hinnfors:

– Hej. I år förtidsröstar ungefär 40% – samma nivå som 2014. Även förtidsröster räknas på valnatten (men sista dagens ”förtidsröster” dröjer någon dag) – så i princip kan vi vara ganska säkra på resultatet i natt.

7. Kan S och M bilda regering?

Karl: I flera kommuner styr S och M + något annat parti. Kan det bli verklighet även i riksdagen för att undvika SD inflytande? 

Elisabeth Marmorstein:

– Hej Karl, det är skillnad på att styra en kommun och styra landet. Jag tror inte att S och M kommer sätta sig i samma regering om vi inte står inför en säkerhetspolitisk kris.

8. Kommer attityden till SD ändras?

Mikael: När ska dagistramset gällande SD ta slut? Är det bara rollspel som andra kör innan valet är över? Blir de vuxna efteråt?

Jonas Hinnfors:

– Hej, Relationen till SD är enligt övriga partier komplicerad då de uppfattar att SD dels har ett förflutet i nynazism dels att SD inte helt har gjort upp med ideologiska idéer som de andra partierna uppfattar som problematiska. Om detta är bra/dåligt i sig får andra avgöra men att partier låter ideologiska uppfattningar styra sitt beteende osv är ju ganska vanligt och något vi ofta uppfattar som rimligt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.