Foto: TT

Här är regeringens höstbudget

Uppdaterad
Publicerad

I dag offentliggjorde den nya regeringen sin budget. Socialdemokraterna och Miljöpartiet satsar drygt 25 miljarder kronor på investeringar nästa år.

Det mesta i budgeten var känt sedan tidigare. Satsningarna har presenterats löpande i flera månader. De största satsningarna är på hälso- och sjukvård, skola, nya utbildningsplatser, sänkt skatt för pensionärer, höjt tak i a-kassan och mer personal till äldreomsorgen.

Läs mer: Andersson (S) målade upp en mörk bild av omvärlden

Höstbudget 2014

Regeringen föreslår skattehöjningar på sammanlagt 22,76 miljarder kronor 2015. Slopad nedsättning av arbetsgivaravgifter för unga står för nästan hälften av den summan.

Höjda miljöskatter, slopat läx-avdrag och höjda inkomstskatter för de som tjänar över 50.000 kronor är några av posterna som ska finansiera regeringens satsningar.

Några av satsningarna i punktform:

Traineejobb Traineejobben beräknas kosta runt 1,6 miljarder årligen efter 2015. Extratjänsterna bedöms kosta omkring 2,7 miljarder 2016 och 2017, för att sedan minska 2018. För 2016, 2017 och 2018 räknar regeringen med att reformerna kostar drygt 35 miljarder årligen. Läs mer om regeringens satsningar på jobben här.

A-kassan Ersättningen i arbetslöshetsförsäkringen höjs till max 910 kronor per dag de 100 första dagarna, från 680 kronor. Den som tjänar upp till 25.000 kronor i månaden får då ut 80 procent av lönen. Efter 100 dagar sänks ersättningen till 760 kronor. Grundersättningen till arbetslösa utan a-kassa höjs från 320 till 350 kronor per dag från 1 maj. Läs mer här.

Sjukförsäkringen 1,4 miljarder ska täcka utgifter som följer av att sjukskrivningarna ökar. 2,5 miljarder kronor skjuts till i år för anslaget till aktivitets- och sjukersättningar, den typ av ersättningar som förtidspensionärer och deltagare i fas 3 får, till exempel. Utgifterna har ökat mer än beräknat. Sjuk- och aktivitetsersättningen höjs från 64 procent till 64,7 procent av inkomsten.

Miljön och naturvården får ett rejält tillskott. Totalt satsas nästan 6,2 miljarder kronor på miljöpolitiken under 2015, att jämföra med 4,4 miljarder i år. Orsakerna till ökningen är nya pengar till klimat och naturskydd.

Försvaret får 680 miljoner kronor extra nästa år, 800 miljoner 2016, 1,24 miljarder 2017 och 1,44 miljarder 2018. 2 miljarder mer läggs på materiel till försvaret. Pengarna ska användas till ökade kostnader för att köpa och utveckla Jas-plan som uppstått för Sverige sedan Schweiz bestämt sig för att inte köpa Jas. Läs mer om försvarssatsningen här.

Migration Anslaget för Migrationsverket och kostnader för ersättningar och boende för asylsökande ökas med ytterligare 1,1 miljard i år. Hittills i år kan 3,8 miljarder komma att läggas på de båda anslagen.

Integration 16,8 miljarder kronor satsas på bland annat ersättningar till kommuner för flyktingmottagande och etableringsstöd. Det är en ökning med 3,7 miljarder kronor jämfört prognosen 2014.

Jämställdhet Underhållsbidraget till ensamstående föräldrar, som företrädesvis är kvinnor, höjs med 300 kronor i månaden. Grundnivån i föräldrapenningen höjs också och det görs även satsningar på att motverka mäns våld mot kvinnor, bland annat genom att stärka kvinnojourer. Vårdnadsbidraget avskaffas. Det blir dock inget höjt barnbidrag.

Viltskador Ytterligare 20 miljoner kronor ska betala för åtgärder som kan förebygga konflikter kring rovdjur, till exempel varg. Anslaget för viltskador hamnar därmed på 57,7 miljoner kronor.

Skogsbruket Skogsstyrelsen bör få 100 miljoner kronor som nivåhöjning för sitt arbete. Den svåra skogsbranden i Västmanland i augusti i år medför kostnader för stöd åt drabbade skogsägare och andra.

Järnvägen Fem miljarder kronor satsas under mandatperioden på mer underhåll. Regeringen vill också göra en särskild kollektivtrafiksatsning på två miljarder kronor.

Landsbygden 2,4 miljarder kronor extra satsas för perioden 2014-2020. Den del av satsningen som ska betalas nationellt, förutom EU-delen, blir därmed 20,4 miljarder kronor under perioden.

Alkohol och tobak Höjd skatt på cigaretter och snus med 6 respektive 12 procent. Höjd skatt på alkohol, gör en flaska vin cirka 2 kronor dyrare och en flaska öl cirka 0:50 kronor dyrare.

Pensionärer får sänkt skatt med upp till 270 kronor i månaden. Bostadstillägget för pensionärer höjs med maximalt 100 kronor från den 1 juni.

Pensionssparande Avdragsrätten för pensionssparande sänks från 1 000 kronor i månaden till 150 kronor 2015, och försvinner helt 2016.

Kulturen får 252 miljoner kronor extra. Läs mer hos Kulturnyheterna.

Idrotten får inte ökade anslag. Läs mer hos Sporten.

Gratis medicin till alla under 18 år. Läs mer här.

Rut-avdraget halveras. Läx-rut stoppas. Läs mer här.

Studiemedel Lånedelen i studiemedlet höjs med 1 000 kronor.

Slopad avdragsrätt för gåvor till ideella organisationer, som i dag är max 6 000 kronor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudget 2014

Mer i ämnet