Foto: TT bild

Här är SD:s nya väljare

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna når stora framgångar bland väljare i alla åldrar och har fördubblat stödet bland män och arbetare sedan valet 2010.

Med över 781.000 röster och 12,9 procent av stödet är Sverigedemokraterna landets tredje största parti. De är också det riksdagsparti som ökar mest, från drygt 331.000 röster 2010. Många av partiets nya väljare är män, har ett arbetaryrke och röstade på Moderaterna i förra valet, visar SVT:s stora vallokalsundersökning Valu. 29 procent av Sverigedemokraternas röster kommer från tidigare moderater.

– Samtidigt som Fredrik Reinfeldt bad folk att öppna sina hjärtan bad han dem att öppna plånboken. Det gav Jimmie Åkesson vind i ryggen, säger SVT:s politiska kommentator Margit Silberstein.

Läget efter valet 2014

Bland de som kallar sig arbetare har SD:s stöd ökat från 6 till 12 procent jämfört med 2010, för väljargruppen män har det skett en ökning från 5 till 10 procent, enligt Valu.

Ökar i alla åldrar

SVT:s valanalytiker Henrik Ekengren Oscarsson pekar på en annan förändring bland Sverigedemokraternas väljare jämfört med tidigare år.

– I huvudsak rekryterar de från samma grupper som tidigare, men det sker utjämningar och den största gäller ålder. Tidigare har man haft en väldigt ung grupp av väljare. Vi ser ingen skillnad i olika åldrar utan Sverigedemokraternas stöd är lika starkt i alla åldersgrupper.

Bryter ny mark i Norrland

Samtidigt får Sverigedemokraterna stort stöd i norrländska, traditionellt röda, kommuner. I Kiruna får SD 13,3 procent av rösterna, en ökning med 7,6 procentenheter. Därmed är de kommunens näst största parti efter Socialdemokraterna. Och i Arjeplog i Norrbotten når SD 14,9 procent, vilket är 9,9 procentenheter mer än 2010. I Haparanda ökar de ungefär lika mycket och får 13,6 procent.

Men i flera av de norrländska kommuner där det bor flest ligger stödet för SD fortfarande långt under riksgenomsnittet. I Luleå landar partiet på 8,8 procent av väljarstödet och ökar därmed 5,4 procentenheter. I Skellefteå är stödet 7,7 procent, en uppgång med 4,9 procentenheter.

Fortfarande störst i Skåne

Allra starkast är Sverigedemokraterna fortfarande i Skåne, där de når upp till 30 procent i Sjöbo kommun, en ökning med 14,2 procentenheter. I Hörby och Bromölla får partiet 27 procent av rösterna, och i Svalöv och Örkelljunga ligger de på 26 procent.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet