Ishalka SMHI:s sista klass 1-varning

Uppdaterad
Publicerad

Oväder ger olika konsekvenser beroende på var och när i landet det inträffar. Därför byter SMHI i dag sitt system för vädervarningar till färgerna gul, orange och röd. Historiens sista klass 1-varningar blir därför plötslig ishalka i Norrbottens län samt kuling på Skagerak.

I dag ser en snövarning likadan ut, oavsett var i landet det snöar. Men följderna av ett par decimeter snö är inte desamma i Lycksele i Västerbottens inland som i exempelvis Örebro på Närkeslätten.

SMHI:s nya system för vädervarningar har fokus på vilka konsekvenser vädret kan medföra, så att samhället ska kunna ha en bättre krisberedskap.

Bättre beslutsunderlag

– Grunden är att vi vill ge både enskilda individer och lokala aktörer i samhället bättre förutsättningar för att förbereda sig på ett besvärligt väderläge. Vi vill ge ett bättre beslutsunderlag, säger Fredrik Linde, chef för porgnos- och varningstjänsten vid SMHI.

Man samverkar med länsstyrelserna innan ett beslut om varning fattas för att varningarna ska bli mer relevanta och anpassade till regionala förhållanden.

De nuvarande vädervarningarna klass 1, 2 och 3 försvinner och i stället införs gul, orange och röd varning, varav röd är den allvarligaste nivån. Alla nivåer i det nya varningssystemet innebär att besvärligt väder kan få konsekvenser.

Varning för konsekvenserna

En varning kommer att utfärdas när vädret väntas medföra konsekvenser eller störningar i samhället. SMHI kommer också i framtiden att ha huvudansvaret för att rätt varning går ut i rätt tid.

Systemet skulle ha införts redan i april, men försenades och tas nu i bruk på tisdagen.

Fakta: SMHI:s nya vädervarningar

Gul varning:

Konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten.

Vad ska du göra?

Allmänheten bör ha ökad uppmärksamhet på den förväntade väderutvecklingen och vidta förebyggande åtgärder om man bor eller vistas i utsatta områden eller på annat sätt tillhör en riskgrupp.

Vad ska offentlig verksamhet göra?

Offentlig verksamhet och samhällsinstanser bör anpassa de verksamheter som är extra riskutsatta avseende förväntad väderutveckling.

Orange varning:

Allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten.

Vad ska du göra?

Allmänheten avråds från aktiviteter som innebär utsatthet under förväntad väderutveckling och uppmanas att vidta lämpliga förebyggande åtgärder för att minska konsekvenser för liv, miljö och egendom.

Vad ska offentlig verksamhet göra?

Offentlig verksamhet och samhällsinstanser bör överväga höjning av intern beredskap, vidta lämpliga förebyggande åtgärder, ombesörja att behövlig information når allmänheten samt anpassa verksamheter inför kommande väderutveckling.

Röd varning:

Mycket allvarliga konsekvenser för samhället, stor fara för allmänheten.

Vad ska du göra?

Allmänheten bör helt avstå från aktiviteter som innebär utsatthet under förväntad väderutveckling och vidta förebyggande åtgärder för att minska konsekvenser för liv, miljö och egendom.

Vad ska offentlig verksamhet göra?

Offentlig verksamhet och samhällsinstanser bör anpassa verksamheter för att möta konsekvenser, vidta lämpliga förebyggande åtgärder, ombesörja att behövlig information når allmänheten samt höja intern beredskap inför kommande väderutveckling.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.