Svenskar spenderar stora pengar på vaccin inför semesterresor, men vilka behöver man egentligen? Arkivbild. Foto: Malin Hoelstad/TT

Vilka turistvaccin behöver man mest?

Uppdaterad
Publicerad

Hårresande sjukdomsfall kan väcka oro inför resan, men innan man shoppar loss bland klinikernas vaccinutbud bör man informera sig om de verkliga hälsoriskerna. Annars riskerar man att oroa sig för fel saker, säger statsepidemiologen Anders Tegnell.

– Till exempel att man är räddare för rabies än för att hyra en motorcykel.

Att få semestern förstörd av sjukdom toppar återkommande listan över vad svenska turister oroar sig för mest inför en resa. Rapportering om ovanliga, ibland till och med dödliga, sjukdomar kan bidra till den oron.

Utan att förminska tragiska sjukdomsfall så är det viktigt att känna till riskerna, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

– Av alla de miljoner människor som reser, världen om, så är det extremt få som drabbas av de här spektakulära sjukdomarna, säger han till SVT Nyheter.

Rädd för fel saker?

På frågan om vad man som turist egentligen bör oroa sig mest för så kommer svaret snabbt.

– Det är trafiken. Den är det farligaste som finns när man är utomlands, säger Tegnell.

Att många ”turistvaccin” kan vara en onödig utgift i förhållande till risken är ett återkommande ämne för medierapporting.

Anders Tegnell framhåller att man får spendera egna pengar på vad man vill, men att det är viktigt att folk inte oroar sig för fel saker.

– Till exempel att man är räddare för rabies än för att hyra en motorcykel.

Tre tips att tänka på

All oro är inte omotiverad. Att utifrån korrekt information vara försiktig är klokt och Folkhälsomyndigheten uppmanar folk att till exempel inte klappa djur utomlands. För turister i allmänhet finns det också smittor – och vaccin – som man bör ha i åtanke, enligt Tegnell.

– Dels så tycker jag att man ska uppdatera de vaccin man har från barndomen. Mässling, difteri, stelkramp och så. Det skyddet är bra att ha i alla situationer i livet.

För det andra är det hepatit.

– Det är rätt bra att man har den i botten om man reser rätt mycket.

Det tredje är risken att smittas med multiresistenta bakterier, exempelvis vid vård i utlandet. Har man fått sådan vård och är sjuk bör man informera läkaren hemma.

– Delvis så att man får rätt behandling, men också så att man ser till att det inte blir någon vidarespridning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.