Maj-Britt Elmvik går till val på att avskaffa regionen Foto: SVT/privat

Här är Västsveriges nya partier

Publicerad

Trollhättans framtid, Naturens parti och Demokraterna i Göteborg. Där har ni namnen på några av de nya västsvenska partier som väntas ställa upp till val i höst.

Det är som bekant valår i år och 28 februari är sista dagen för nya partier att registrera sitt namn hos Valmyndigheten. Bland dem som hittills fått klartecken finns flera från Västsverige.

Några av partierna har skapats utifrån missnöje.

Val 2018 Väst

I Vara, till exempel, ställer Hela Vara kommuns bästa upp i valet. Partiet är sprunget ur en protest mot kommunens satsning på ett stort byggprojekt.

I Strömstad har ilskan över stängda vårdcentraler lett till en aktionsgrupp, Jour Strömstad, som också kan tänka sig gå till val om det krävs.

– Vi försöker få politikerna i Strömstad att arbeta för en närakut, men det går trögt, säger Anders Ekström, som än så länge företräder Moderaterna i kommunen.

Naturens parti sanning rättvisa kärlek vill skapa ett helt ekologiskt samhälle där människan är självförsörjande, men inleder sin mission på hemmaplan i Göteborg.

Nya namn – gamla politiker

Bakom de nya partinamnen finns i många fall erfarna politiker. Stenungsundspartiet och Trollhättans framtid, till exempel, har bildats av personer som hoppat av andra etablerade partier. Och Demokraterna i Göteborg leds av det tidigare kommunalrådet för Moderaterna, Martin Wannholt.

Ett parti går till val enbart i Västragötalandsregionen, nämligen Regionens framtid. Och de gör det med ambitionen att avskaffa regionen.

– Vi vill i alla fall minska politikerinflytandet. Byråkratin som vi kallar det. Nu är det för många som bestämmer saker som de inte begriper, säger partiets ordförande, trollhättebon Maj-Britt Elmvik.

Än finns tid att bilda parti

Den 28 februari är som sagt sista dagen att få sitt partinamn registrerat. På så vis kan man säkerställa att inget annat parti tar samma eller ett liknande namn. Men registreringen är inget krav. Den som vill ställa upp i valet med nytt parti har fram till den 7 augusti på sig att bestämma sig. Först då behöver Valmyndigheten slutligt besked.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Väst

Mer i ämnet