Här avslöjar de kriminella sig själva i krypterade chatten

Uppdaterad
Publicerad

Polisen kunde i detalj läsa hur knarkhandeln planerades sedan de kriminellas krypteringsverktyg Encrochat hackats. Nu har sex män åtalats för grova narkotikabrott i härvan, fler sitter häktade.

Åtalet är ett av de första i Sverige där de krypterade chattarna används som bevisning efter franska polisen lyckats hacka Encrochat, de kriminellas krypterade tjänst för att kommunicera säkert. Utredare kunde då i realtid läsa miljontals meddelanden på Encrochat, därefter har mängder av tillslag gjorts i olika länder. Bland annat i Sverige, där polisen säger att minst tio mord kunnat förhindras.

Spanare följde knarkhandeln

Det aktuella fallet kretsar kring en 47-årig man i Stockholm som i maj hämtar upp 20 kg amfetamin i Sollentuna. Men polisens spanare är på plats, liksom dagarna efter när mannen levererar narkotikan vidare runt om i landet – till personer i Karlstad, Hofors och Stockholm. Därefter grips och häktas 47-åringen och i juni får åklagaren även ut mannens krypterade chattar. 

– Just i det här fallet hade vi redan bra bevisning – till och med ett erkännande. Däremot fick vi ju så att säga facit när vi kunde se chattarna, säger Eva Wintzell, kammaråklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

”Genom luren kommer dom inte åt ett skit” 

I chattarna står i detalj var mannen ska hämta upp narkotikan och leverera den.  47-åringen är också säker på att uppgifterna i telefonen ska förbli hemliga för polisen:

”Genom luren kommer dom inte åt ett skit” skriver han i chatten.  

Sex personer har hittills åtalats i härvan, tre av männen har redan dömts till fleråriga fängelsestraff. En av de åtalade misstänks även för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor efter att 75 kg dynamit hittades hos honom.  

Misstänkt huvudman häktad 

Ytterligare två män sitter häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. En av dem är den misstänkte uppdragsgivaren som 47-åringen chattade med, han misstänks för att ha hanterat nästan 80 kg amfetamin 

– I det nya fallet kommer uppgifterna från Encrochat ha större betydelse, säger Eva Wintzell, kammaråklagare. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.