Se Mattias Karlsson (SD) bjuda in Fi till samarbete – och Gudruns Schymans förklaring till varför hon svarar nej. Foto: SVT

Här bjuder Mattias Karlsson (SD) in Gudrun Schyman (Fi) till samarbete

Uppdaterad
Publicerad

Vad kan samhället lära av coronakrisen? Mattias Karlsson (SD) och Gudrun Schyman (Fi) är två ideologiska motpoler. Men när det gäller ”just-in-time”-systemet inom vård och omsorg, är de överens. I ”Mötet” föreslår därför Karlsson att partierna ska göra gemensam sak kring dessa frågor, vilket Schyman nobbar.

Gudrun Schyman (Fi), kommunpolitiker, tycker att coronakrisen visar på vikten av en grön framtid utan gränser. Mattias Karlsson (SD), riksdagsledamot, anser att den aktualiserar behovet av en stark nationalstat.  

De har helt olika åsikter, men när samtalet i programmet “Mötet” kommer in på “just-in-time”-systemet inom vård och omsorg håller de med varandra. ”Just-in-time” handlar om att minska kostnader genom att bara den mängd varor som behövs för tillfället produceras och levereras. 

“Skulle kunna göra något tillsammans”  

– Man ställde in skyddsutrustningsbeställningar som vi redan gjort, från andra länder. Vi fick dem inte för man behöll dem där de var, säger Mattias Karlsson.   

– Idén om just-in-time har ju visat sig oerhört sårbart. Just-in-time handlar om att pressa tiden för att få ut mer vinst och den ska bort från vård och omsorg, säger Gudrun Schyman.    

Mattias Karlsson föreslår då att SD och Fi gör gemensam sak i form av till exempel en debattartikel eller budgetsatsning om vård- och omsorgsfrågor.   

“Enas från olika utgångspunkter”  

Marie Demker, professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet, är inte överraskad över att de kommer överens om ”just-in-time”-kritiken. Hon tror att de flesta är överens om att coronakrisens brist på sjukvårdsutrustning har visat på systemet sårbarhet.   

– Men de enas från olika utgångspunkter. För Karlsson är kritiken av ”just-in-time” en byggsten i en idé om nationens styrka. För Schyman är frågan om ”just-in-time” en praktisk fråga, men rör i förlängningen ideologiskt centrala samhällsområden som vård och omsorg och kvinnodominerade yrken, säger Marie Demker.    

– De kan enas om den här typen av saker, en sakfråga, men inte i ideologiska frågor. Fi är individualistiskt, nästan ultraliberalt. SD är ett nationalkonservativt, starkt kollektivistiskt parti, säger Marie Demker.   

Schyman inte intresserad  

Gudrun Schyman är inte intresserad av Mattias Karlssons förslag om att samarbeta kring dessa frågor.   

– Det är klart att det skulle ge genomslag om de hade gjort något kring detta tillsammans, så fungerar medielogiken. Men jag tror inte att det hade förändrat särskilt mycket i praktiken, säger Marie Demker.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.