Foto: SVT Design

Här får man bäst – och sämst – klimakterievård

Publicerad

Andelen kvinnor över 40 som får vård för klimakteriebesvär skiljer sig stort mellan länen. I Stockholm vårdas sju gånger så många som i Västmanland, visar en sammanställning från Socialstyrelsen.

Torra och ömma slemhinnor, värmevallningar och sömnsvårigheter är vanliga besvär i klimakteriet. Hos ungefär två procent av alla kvinnor över 40 är dom här besvären så svåra att dom skulle behöva vård.

Men enligt statistik över 2017 från Socialstyrelsen är det väldigt stora skillnader mellan regionerna på hur många som vårdas i den öppna specialistvården. I Stockholm vårdas 5,5 procent av alla kvinnor över 40 för klimakteriebesvär. Men i Västmanland och Kronobergs län, där minst antal kvinnor vårdats, ligger samma siffra på 0,8 procent.

En förklaring kan vara att istället för att gå till specialistvården, där till exempel gynekologmottagningar ingår, får kvinnorna behandling för klimakteriebesvär på vårdcentralen. Men det kan medföra att de inte får rätt vård, säger Ewa Andersson, barnmorska och forskare i reproduktiv hälsa vid Karolinska institutet.

– Om man inte har gynekolog eller barnmorska tillgänglig i ett landsting så söker man sig kanske till en husläkare eller en vårdcentral som har mindre kunskap om klimakteriet. Och då får man mindre hjälp.

Men Kenneth Östberg, som är socialdemokratiskt regionråd med inriktning på sjukvård i Västmanland, tycker inte att det är ett problem att så få kvinnor fått vård i den öppna specialistvården.

– Man kan ju fundera på vad som är rätt vårdnivå för de här besvären och det känns som att vi har träffat rätt där, säger han.

Han är också övertygad att ansvariga inom specialistvården och på vårdcentraler tar klimakteriebesvär på allvar.

– Jag känner mig trygg med att om man är kvinna i Västmanland så kommer man få rätt vård, säger Kenneth Östberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.