Häng med på den stora skogsfesten utanför Stockholm. ”Jag gör mig redo för att poliserna kommer” Foto: Dokumentären Rave, location TBA

Här festar hundratals på skogsrave mitt under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren rapporterades det om flera skogsrave i främst storstadsregionerna. Festerna pekades ut som en riskaktivitet för stor spridning av covid-19. I klippet ovan får vi följa med på en stor skogsfest i Stockholmstrakten.

SVT har tidigare rapporterat om att svartklubbar fortsätter arrangeras trots coronapandemin. Och i år har en ökning av skogsfester rapporterats på flera platser i Sverige.

Många gånger har antalet deltagare varit långt över den begränsning för allmänna sammankomster, som var satt till 50 personer under sommaren. Men förbudet gäller inte privata tillställningar, vilket Lukas, som arrangerar skogsfesten i SVT-dokumentären “Rave, location TBA” anser att evenemangen kan räknas som. Han tror inte heller att de påverkar smittspridningen nämnvärt.   

– Folk kommer att festa oavsett om vi ordnar festen eller inte, men nu väljer de att göra det utomhus istället för att sitta på krogen eller hemma hos någon och trängas. 

Polisen har under sommaren och hösten gjort flera tillslag mot skogsfester med stöd av förordningen om max 50 personer på offentliga tillställningar, berättar polisen Ola Österling i dokumentären.

Vill du se hela dokumentären om skogsravet? Rave, location TBA finns på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.