Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till Skarvs skärgård och se hur sälkutarna fyrdubblar sin vikt på mindre än tre veckor. Foto: Världens natur/SVT

Här föds flest sälkutar i Östersjön – överges av mamman efter 18 dagar

Uppdaterad
Publicerad

På ögruppen Skarv i Stockholms yttre skärgård föds över tusen sälkutar – flest i hela Östersjön. Men de befinner sig i en kapplöpning mot tiden. På 18 dygn måste de öka sin kroppsvikt fyra gånger innan de överges av sina mammor, något som fångats på bild i ”Världens natur: Skandinaviens kuster”.

Gråsälstammen har ökat kraftigt de senaste 20 åren och har gått från kategorin nära hotad till livskraftig. Tidigare har gråsälen hotats av intensiv jakt och miljögifter, men skyddsinsatser har gjort att populationen vuxit år för år.  

En större sälstam medför dock problem för yrkesfiskare och fritidsfiskare, genom konkurrens om fiskbestånden och skador på redskap. Både skydds- och licensjakt är tillåten på gråsäl i Sverige efter beslut av Naturvårdsverket. 

Sälkutar inventerades med helikopter 

2021 genomförde Naturhistoriska riksmuseet, med stöd av Havs- och vattenmyndigheten, en inventering av gråsälskutar med hjälp av en helikopter. Från luften räknades sälarna med kikare.  

Merparten av de svenska gråsälarna lever i Stockholms skärgård. 38 procent av sälkutarna, över 1000 individer, räknades på ögruppen Skarv i den yttre skärgården.

Här fångade naturfilmare bland annat det ögonblick då en gråsälshona måste överge sin unge för att ge sig tillbaka ut på havet och fiska.  

Se Världens natur: Skandinaviens kust på SVT Play, eller den 23/3 klockan 21.00 i SVT1. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet