Annie Lööf och Jimmie Åkesson möttes i en extrainsatt debatt ledd av Expressens Niklas Svensson. Foto: Expressen TV

Här fortsatte debatten: ”SD får den offerkofta de vill ha”

Uppdaterad
Publicerad

Annie Lööf slog näven i bordet när Jimmie Åkesson talade om integrationspolitiken i slutdebatten i SVT på fredagskvällen. Efter det utmanade hon Åkesson att fortsätta diskussionen, och sent på lördagskvällen möttes de i Expressen TV.

– Du slog näven i bordet innan jag fick utveckla mitt resonemang, säger Jimmie Åkesson i debatten.

Debatten i Expressen TV började med det som var lördagens stora samtalsämne – att SVT tog avstånd till en kommentar Jimmie Åkesson gjorde i SVT:s slutdebatt dagen innan.

– Jag tycker att det är oseriöst. Jag tycker inte att statlig media ska hålla på på det sättet, säger Jimmie Åkesson.

Annie Lööf kallade SVT:s beslut för olyckligt.

– Jag tycker att det är väldigt olyckligt att SVT gjorde på det sättet för det ger Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna just offerkofta som man vill ha så här dagarna innan valet, säger hon om beslutet.

”Man är inte svensk”

Sedan fortsatte debatten med att Jimmie Åkesson vidareutvecklade det resonemang han fick kritik för under och efter SVT-debatten, samt det påstånde som SVT tagit avstånd från.

– När man kommer till Sverige som nyanländ så är man inte svensk, man är inte en del av det svenska samhället. Man har andra värderingar, man har en annan syn på till exempel om man ska ta chefen i hand beroende på vilket kön chefen här. Det är bristen på förståelse för det som har gjort att vi har så svårt för att klara det här, sade Jimmie Åkesson.

– Det Jimmie Åkesson säger är att han inte tror på integration, han tror på assimilation, han är besatt av begreppet svenskar och svenskhet, svarade Annie Lööf.

”Ni vill ha mer slutenhet”

Debatten kom sedan att handla om värderingar där Lööf lyfte fram Sverigedemokraternas 1990-tal och att partiföreträdare som så sent som de senaste veckorna ha avslöjats för att tidigare ha varit medlemmar i nazistiska organisationer. Åkesson skakade på huvudet och konstaterade att nazister utesluts ur partiet.

– Ni vill ha mer slutenhet, ni vill gå ur EU och ni har en otrolig besatthet av just nationen. När vi pratar om integration så borde vi prata mer om språk och företagsamhet, sade Annie Lööf.

– Ditt parti hade regeringsmakten i åtta år. Det är ju ni tillsammans med de andra sex gamla partierna som har skapat de här parallella samhällena som växer fram och som har splittrar svenska samhället. Ändå står du och beskyller mig, det är ju absurt, kontrade Åkesson.

Här kan du se SVT:s slutdebatt från i fredags i sin helhet på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.