I fjol stod direktupphandlingarna för hälften av landstingets hyrkostnader i Region Jämtland/Härjedalen. Foto: TT

Här gick varannan krona till dyra direktupphandlingar

Uppdaterad
Publicerad

I Jämtland har man länge varit beroende av inhyrd personal i vården – och av direktupphandlingar som gör hyrläkarna ännu dyrare. I fjol stod direktupphandlingarna för hälften av landstingets hyrkostnader.

Landstingen tecknar så kallade ramavtal med hyrbolag som fått konkurrera i upphandlingar, för att få bästa möjliga personal till bästa möjliga pris.

Men när de upphandlade bolagen inte kan leverera några läkare måste landstingen göra så kallade direktupphandlingar, som oftast ger dyrare personal med sämre kontroll.

Inhyrd personal i vården

Hundratals kronor mer i timpris

SVT Nyheters granskning visar att Region Jämtland/Härjedalen i fjol kunde hyra in allmänläkare till vårdcentralerna för drygt tusen kronor i timmen när de billigaste upphandlade bolagen levererat enligt ramavtal – men återkommande fått betala ett timpris ett par hundra kronor högre genom direktupphandlingar.

– Ett par hundra kronor i timmen gör stor skillnad om man har 30 inhyrda läkare parallellt under en vecka, säger regionens primärvårdschef Maria Karlsson.

”Skattepengar slösas bort”

Om läkarna jobbar 40 timmar den aktuella veckan blir fördyringen för Jämtland närmare en kvarts miljon kronor.

Från flera håll vittnar man om problemen med de många direktupphandlingarna – som ofta blir både dyrare och mer akuta än när läkare tas in under ramavtal.

– Vi har fått lägga många timmar på att introducera nya hyrläkare. Ibland har det visat sig att de inte alls haft koll på rutinerna, säger Maria Larm, verksamhetschef på hälsocentralen i Brunflo.

– Det värsta är att det är våra skattepengar som slösas bort.

LÄS MER: Ny rekordnivå: Notan för hyrpersonal ökar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inhyrd personal i vården

Mer i ämnet