Grönt ljus för Lööfs ja till Stefan Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiets förtroenderåd säger ja till att släppa fram S-ledaren Stefan Löfven som statsminister. Samtliga centerdistrikt står bakom partistyrelsens förslag. Det säger partiledare Annie Lööf på en pressträff.

Centerpartiets förtroenderåd har med röstsiffrorna 56-2 beslutat att säga ja till Stefan Löfven som statsminister. Samtliga partidistrikt stödjer beslutet. De två som röstade emot var representanter från centerstudenterna. 

– Jag är glad och stolt över det starka stödet, säger Lööf om partiets uppslutning.

Regeringsbildningen

Centerpartiet kommer nu att ingå ett budgetsamarbete med regeringen, som utvärderas från budgetår till budgetår. Men trots samarbetet går partiet nu i ”liberal opposition” och bli en ”liberal nagel på ögat på Socialdemokraterna”, säger Annie Lööf.

– Vi kommer driva på för kraftfulla liberala ekonomiska reformer. Nu börjar en prövande tid då Socialdemokraterna ska visa att de klarar av att samarbeta med andra partier.

Enligt Annie Lööf innebär överenskommelsen också att Vänsterpartiet  och Sverigedemokraterna inte längre kommer att kunna påverka regeringsmakten.

– Vi krokar av Vänsterpartiet från inflytande över regeringspolitiken och vi går själva in, säger hon.

Lööf: Alliansen inte död

Efter att förtroenderådet nu har sagt sitt innebär det att Centerpartiet därmed kommer att tolerera Stefan Löfven som statsminister. Men detta sker enbart under förutsättningen att även Liberalerna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna kommer att hålla sig till överenskommelsen.

När Annie Lööf fick frågan om överenskommelsen även betyder att Alliansen är död sa hon nej och hänvisade till att det sker ett bra samarbete mellan Allianspartierna runt om i landet.

Trots budgetsamarbetet som ska löpa på kommer C inte ha några tjänstemän placerade i regeringskansliet, säger Lööf. Hon kallar samarbetet för ”begränsat”.

Både intern och extern kritik

Redan på fredagen presenterade Annie Lööf den 16 sidor långa uppgörelsen som partiet gjort med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna. 

Snabbt efter att uppgörelsen presenterades kom kritik från Kristdemokraterna och Moderaterna. Men det finns också kritik inom Centerpartiet.

– Det är klart att det finns en oro inom Centerpartiet. Det finns de som tänker långsiktigt vad det kommer kosta partiet att samarbeta med Socialdemokraterna, säger Mats Knutson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet