Här ska vuxna hjälpa barn med trauman – efter skjutningar

Publicerad

Nu satsar Rädda Barnen på att utbilda fritidsledare och andra vuxna i drabbade områden.

– Varje gång det är skjutningar så är det något vi måste ta hand om, säger Fehesa Berhane som är fritidsledare på Rädda Barnen i Spånga.

De senaste tre åren har drygt 1 000 skjutningar skett i Sverige. Många av dem är gängrelaterade och de flesta sker i så kallat utsatta områden. Utöver det finns en ökning av skjutningar på allamänna platser – där barn och unga befinner sig.

Enligt SVT:s sammanställning skede det 278 skjutningar i landet från januari till och med oktober i år. Närmare hälften av dem, cirka 130 stycken, skedde mellan klockan 07 på morgonen och 21 på kvällen.

Ett av de mest drabbade områdena är Järva i västra Stockholm – här har hittills 22 skottlossningar skett i år. Det betyder nästan två i månaden.

I februari tog Rädda Barnen över driften av House of Tensta en av de stora fritidsgårdarna i området, och sedan dess har de i samarbete med stadsdelsförvaltning erbjudit alla som arbetar med barn och ungdomar kurser i TMO – traumamedveten omsorg.

”Stöttande och lugnande vuxen”

TMO är en utbildning som Rädda Barnen ursprungligen tagit fram för att hjälpa barn i konfliktområden men som används i Sverige sedan 2015.

– Dom här fritidledarna är ju inte psykoterapeuter eller psykologer och kan inte erbjuda behandling men de kan vara stöttande viktiga vuxna, säger Sanna Elmquist som arbetar som psykolog och traumautbildare för Rädda Barnen.

Enligt fritidsledaren Franco Rodriguez Marin, som jobbar på fritidsgården Tech Tensta, har minst 80 procent av ungdomarna där upplevt en skjutning på nära håll. Och han har själv tagit hand om ungdomar vid ett flertal tillfällen då skjutningar.

– Vi har bland annat lärt oss behålla lugnet och se till att vara en väldigt stöttande och lugnande vuxen och det är det jag försöker vara i samband i de där situationerna.

Problem med mat och sömn

Enligt Sanna Elmquist kan det göra en stor skillnad att det finns ”viktiga vuxna” som vet hur de ska bete sig och som kan se barnens behov i samband med skjutningarna.

Bland annat kan ungdomar få problem med sömn, mat och koncentration eller i värsta fall stänga av sina känslor för att hantera oro och rädsla om de inte får hjälp att hantera sina upplevelser i tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.