Här sover hundratals tiggare – mitt i stan

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals människor, många av dem romer, tillbringar sina nätter utomhus i centrala Stockholm. SVT Nyheter träffade några av dem en sen och kall kväll i februari.

Det är kallt. Det är minusgrader och det är läggdags. Efter en dags tiggande ligger de i långa rader. Tätt, tätt samman för att försöka hålla kylan ute. Hundratals människor tillbringar sina nätter på gatorna i centrala Stockholm.

– Vi är 500 personer, säger Constantine Saban, en av dem som i natt ska sova på Sergels torg i Stockholm.

500 som sover just här?
– Här och överallt. Det finns fler på andra platser.

Är det inte för många som tigger på gatorna?
– Jo, det är det. Likadant i Danmark. Överallt. Vi är som råttor.

Rykten sprids om Sverige

Alla romer ligger familjevis och kommer från olika städer och byar i Rumänien. I dag har de suttit och bett om pengar hela dagen, men utan att få ihop några pengar, säger de.

Att de har kommit till Sverige beror på rykten som spridits: Här kan man tjäna pengar och få jobb. Det fanns också romer som för flera år sedan kom tillbaka till Rumänien och skröt om hur lätt det var att tigga ihop pengar i Sverige.

De tycker att de behandlas väl här av svenskar i allmänhet. Och polisen låter dem vara.

– Det är första gången jag är i Sverige och enligt mig är man mer respektfull här jämfört med alla andra länder, även Rumänien, säger en av dem.

”Vi har inga pengar”

En del har varit här i bara några dagar, andra längre. Alla säger att de vill åka hem, men att de inte har tillräckligt med pengar för att ta sig härifrån.Och läget i Rumänien är långt ifrån enkelt för dem.

– Vi dör, för vi har inga pengar, säger Ion Vasile.

Men om ni dör här i Sverige då, frågar jag. Ion Vasiles korta svar får de andra att skratta:

– Ja, då kan jag förstås inte åka hem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-migranter i Stockholm

Mer i ämnet