Många partiföreträdare reagerar starkt mot NMR:s närvaro på Almedalsveckan. Foto: Vilhelm Stokstad och Henrik Montgomery/TT

Partierna om NMR: ”En sekt”

Uppdaterad
Publicerad

Nordiska motståndsrörelsens vara eller icke vara i Almedalen har varit en het fråga de senaste dagarna. Såhär lät det när statsminister Stefan Löfven (S) blev tillfrågad om NMR.

– Det är dags att göra något rejält åt detta. Jag blir så förbannad, sa Stefan Löfven.

Löfven är inte ensam om att ha uttalat sig om NMR och deras närvaro på plats i Almedalen, här är andra partiföreträdares reaktion.

Tobias Billström (M) gruppledare

– Det är naturligtvis helt oacceptabelt att de går runt och hotar människor. Vi har också sett våldsamheter nära Moderaternas tält här i Almedalen i dag.

Almedalen 2018

– Det är inte upp till mig att värdera polisens insatser. Men vi från Moderaternas sida har föreslagit att det inte borde vara tillåtet att engagera sig i våldsbejakande organisationer som till exempel NMR.

Mattias Karlsson (SD) gruppledare:

– Man ska få tycka vad man vill hur galet eller fel det än må vara, men om man går med i en organisation eller ett nätverk som har till syfte att störta samhället med våld eller använda våld som politisk metod det tycker jag ska vara kriminaliserat. Det ska inte vara tillåtet.

– Det ska vara en princip som man inte kan kompromissa med. Man ska inte kunna propagera för att störta samhället och demokratin med våld, säger han i en debatt med Morgan Johansson i SVT.

Christina Höj Larsen (V) riksdagsledamot

– Det är oerhört obehagligt. Polisen måste börja undvika att lägga demonstrationer på symboliskt viktiga platser och tidpunkter, de får inte låta NMR:s frihet gå ut över folks trygghet.

– Detsamma gäller NMR:s demonstration utanför synagogan i Göteborg, att de får går där sänder ett jättetydligt budskap och är inte acceptabelt.

Annie Lööf (C) partiledare

C-ledaren uttalade sig till SVT:s Opinion Live om NMR, som även avbröt partiledarens tal med rop och skanderande.

– Det här är en nazistisk sekt som vill störta det demokratiska samhället, säger hon.

– Jag blir mest förbannad faktiskt. Jag tänker mer på dem som inte vågar ha sin kippa på sig, sin davidsstjärna.

Jan Björklund (L) partiledare

– Den (NMRs närvaro) är ju oerhört provocerande. Samtidigt visar ju den här demonstrationen att en otroligt stor majoritet av människor står upp för frihet och tolerans.

– Det är ju väldigt svårt att förbjuda åsikter, men det viktiga är att bemöta dem och tala om vilka katastrofer den här typen av värderingar har lett till i den europeiska historien, säger Jan Björklund till SVT.

Gustav Fridolin (MP) språkrör

– Vi ska inte ge nazisterna något utrymme. Vi behöver starkare lagar. Jag tycker att det är helt befängt att nazister får tillgång till att demonstrera just utanför RFSLs lokaler.

– Att unga HBTQ-personer inte vågar åka till ön och stå för sin rätt att delta i sina seminarier för att nazisterna använder sina rättigheter för att begränsa andras, det får inte hända.

Ebba Busch Thor (KD) partiledare

– Det är oacceptabelt att under Almedalsveckan, när vi i demokratins tecken upplåter utrymme för alla att kunna yttra sina åsikter, har några som tar till våld och hotar andra som gör att andras yttrandefrihet och frihet inskränks.  

– Jag ville i all enkelhet uttrycka mitt stöd till de som blivit utsatta, säger hon till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2018

Mer i ämnet