Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när naturvårdsbrännare sätter eld på cirka 50 hektar skogsmark i Nittälvsdalen i Örebro län. Foto: SVT/Mitt i naturen

Här tänder de eld på skogen: ”Skulle behöva brinna mycket mer”

Publicerad

Det är ovanligt med skogsbränder i dag jämfört med hur det var förr. Ekologen Joachim Strengbom tycker att det skulle behövas fler bränder.

– Det är en pedagogisk utmaning att få allmänheten att förstå att brand inte bara är dåligt, säger han.

Enligt en statlig utredning brann totalt 25 000 hektar skog i Sverige, under den extremt varma sommaren 2018. De skogsbränderna var de mest omfattande i modern tid. Men i ett historiskt perspektiv är det inget anmärkningsvärt. Fram till mitten av 1800-talet brann skogen betydligt mer än den gör idag.  

– Vi bekämpar bränder eftersom vi inte vill att timret ska brinna upp. Det är en värdefull resurs för oss och det är den stora förändringen, säger Joachim Strengbom, ekologiforskare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.  

Skogsbränder bra för biologisk mångfald 

Bristen på bränder i våra skogar har lett fram till dagens naturvårdsbränningar, som innebär en kontrollerad eldning i skogsmarker. Länsstyrelser bränner i naturreservat och skogsbolag gör samma sak i vissa av sina marker. 

Elden är en förutsättning för att vissa djur- och växtarter ska få plats och frodas. 

 – Ur ett ekologiskt perspektiv är skogsbranden oerhört viktig, säger biologen Sebastian Kirppu. 

Se tredje avsnittet av Mitt i naturen – I brändernas spår på SVT Play eller 30/11 klockan 21 på SVT1. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.