Åkessons anklagelse mot Fridolin: ”Har trasat sönder Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Striden om att bli tredje största parti är benhård. I kvällens partiledarduell anklagar SD:s Jimmie Åkesson MP:s Gustav Fridolin för att ”trasa sönder Sverige”, Fridolin sade att han ser SD som sin motpol.

Det var tydliga nerver när Gustav Fridolin (MP) och Jimmie Åkesson (SD) anlände till SVT i dag. De har båda siktat in sig på att just deras parti ska bli det tredje största i valet i september och kampen om tredjeplatsen blev tydlig i duellen.

Jimmie Åkesson ackompanjerades  av bland andra sin stabschef Linus Bylund medan Gustav Fridolin hade tagit med sig sin dotter. Fridolin och dottern tog sedan en sväng till Bolibompa-draken medan Åkesson pratade med SVT:s Mats Knutson som höll i debatten.

De båda partiledarna hälsade vänligt när de möttes men bytte inte många ord med varandra inför debatten. När duellen drog igång var det dock slut på de vänliga minerna.

Partiernas historia het potatis

Jimmie Åkesson fick förklara varför han kallar Miljöpartiet för ett extremparti.

Han berättade att han syftade på MP:s invandringspolitik men också till försvarsfrågan och klimatfrågan.

– Att man ska försvara sig med ett icke-våldsförsvar. Det är extremistiskt. Och så vill man ha i princip fri invandring, det menar jag är extremistiskt, sade Åkesson.

Gustav Fridolin sade att Jimmie Åkesson har skäl att inte vilja rota så mycket i andra partiers historia.

– Längre bak i vår historia finns en radikal pacifism men går man längre bak i SD:s historia så hittar man radikal rasism. Men ja, vi är varandras motpoler, svarade han.

Åkesson anklagade Fridolin för att straffa landsbygden genom att vilja göra det dyrare att köra bil.

– Det slår mot låginkomsttagare, man måste ta sig till jobbet man måste kanske skjutsa barn till skolan.

”Vill kunna se våra barn i ögonen”

– Det är klart att det ger mer jobb i Sverige om vi kan tillverka bränsle här, det handlar i genomsnitt om en klimathundring mer i månaden. Vi vill ha en klimatpolitik där vi kan se våra barn i ögonen, sade Fridolin.

Duellen handlade inte helt oväntat en del om invandringsfrågan.

– Vi vill ha en kraftigt begränsad invandring. Barn i vårt land ska få växa upp i ett tryggt samhälle, sade Åkesson som menar att Fridolins politik leder till segregation.

Fridolin sade att MP:s politik bygger på humanism.

– Ni är snart sagt de enda som försvarar vapenexport till Saudiarabien, tror ni att vapenexport får ned invandringen?, frågade han.

”Trasat sönder Sverige”

– Er politik som ni har fört har nära nog trasat sönder Sverige, det har gjort Sverige till ett segregerat samhälle, sade Åkesson.

Efter duellen ville Gustav Fridolin inte svara på hur han tyckte det gick.

– Det får andra bedöma, sade han kort.

Att bli kallad extremist av Åkesson var dock inget han grämde sig över.

– Det kommer från en partiledare som i veckan kallade Front Nationals Marine Le Pen för fräsch och modern, det är snarare något jag broderar på en kortstygnskudde, sade Fridolin efter debatten.

Jimmie Åkesson berättade efter debatten hur han ser på striden om att bli tredje största parti.

– För oss är det viktigaste att bli tungan på vågen mellan de båda blocken. Men det är klart att det är viktigt för självförtroendet att bli tredje största parti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.